Asylrätten måste ändras för att kunna försvaras

Sverige har fortfarande en dålig migrationspolitik.

Migranter i Turkiet som försöker ta sig till Europa.

Migranter i Turkiet som försöker ta sig till Europa.

Foto: Emrah Gurel/TT

Flyktingpolitik2020-04-29 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Kan ni gissa vilket som är det vanligaste medborgarskapet bland dem som sökt asyl under de senaste tre veckorna, enligt Migrationsverket?

Syrien? Nej, Syrien kommer bara på plats fyra i en rankning.

Iran eller Irak? Nej, de kommer två och trea.

Då måste det väl ändå vara Afghanistan? Nix. Femte plats.

Det vanligaste ursprungslandet bland asylsökande är Uzbekistan. Så har det sett ut sedan strax efter årsskiftet. Asylsökande från Uzbekistan får för övrigt mycket sällan asyl. Och ja, Uzbekistan var också hemlandet för Rakhmat Akilov som för drygt tre år sedan utförde ett terrorattentat med en stulen lastbil på Drottninggatan i Stockholm. Han sökte asyl i Sverige i november 2014 och uppehöll sig sedan årsskiftet olovligen i Sverige när han begick terrordådet. 

Sverige har de rättsliga möjligheterna att införa ett så kallat snabbspår för asylsökande från länder som Uzbekistan, som ofta redan befunnit sig länge i landet för att jobba svart när de söker asyl. I något läge, kanske när jobben tryter, blir det lägligt att kasta in en okynnesansökan om asyl. Och som synes går det sedan att lagligen hålla sig kvar i landet under en omständlig prövning och även efter att ansökan besvarats med ett avslag.

Men Sverige har typiskt nog avstått från möjligheten att stävja missbruket med asylansökningar genom att lista länder som definieras som säkra nog att snabbavvisa asylsökande till. Därför leder Uzbekistan ligan bland dem som söker asyl i Sverige. Och Expressen påpekar i en ledare:

"Andra vanliga asylländer, numera, är turistlandet Georgien, Ukraina, Albanien och Colombia. Från Sydamerika kommer allt fler."

Från bland annat Centern och Miljöpartiet insisteras det nu dessutom på att de som fick ett undantag via den så kallade gymnasielagen – de fick stanna i Sverige för studier trots att de saknade asylskäl – nu ska få ytterligare undantag för att stanna i Sverige permanent. Bort ska kraven på godkända betyg och en varaktig försörjning.

När ska Sverige få en konsekvent och hållbar migrationspolitik? Att Miljöpartiet sitter i regeringen och att Centerpartiet är en samarbetspartner som gjorde Löfven till statsminister är en försvårande omständighet, men Socialdemokraterna bär naturligtvis huvudansvaret för den politik som regeringen bedriver.

För övrigt anser jag att asylrätten behöver förändras så att asyl ges till kvotflyktingar med konstaterade asylskäl, som kan vara säkra på uppehållstillstånd när de kommer till Sverige. Asyl ska inte delas ut som belöning till dem som på farliga och olagliga vägar lyckas forcera alla hinder och ett flertal nationsgränser för att ta sig till Sverige.