Folkhögskola har en stark landsbygdskoppling

Folkhögskola2020-02-12 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Krönika

De borgerliga har en förunderlig inställning till folkhögskolor som en gång grundades av Grundtvig 1844 i Danmark men inte kom till Sverige förrän 1864, då med en inriktning på medborgareutbildning för unga män ur bondeklassen. Folkhögskolor placerades företrädesvis på landsbygden och är starkt förknippade med demokratins utveckling i Sverige. Det tycks helt ha fallit ur Centerns och den styrande bondefruns och hennes borgerliga kompisar minne. Eller så räcker inte deras demokratiska uppfattning till folkhögskolelinjen Ella och därmed HBTQ eller svenska för invandrare. Linjerna faller självklart inom ramen för demokratins utveckling. Ingen tvekan om att Centern under alla år har slagits för Lövstas jordbruksutbildning, hur få kursdeltagare den inrättningen än haft.

Det intressanta är att när den moderata regeringen kom till makten 1991 var ett av deras första förslag att lägga ner all folkhögskoleverksamhet i Sverige. För moderatpojkarna den tiden luktade folkhögskola socialdemokrati. De hade lika lite kunskap om folkhögskolans roll i demokratin. Det blev ett ramaskri och Moderaterna fick släppa tanken.

Tillsammans med Birgitta Svensk arbetade jag under två år i Fårösund för att få igång en folkhögskola. Vi startade med utbildningen ”Jag, Gotland och världen”. Vi hade ingen hjälp av arbetsförmedling eller dess överhuvud. Man snarare fnös åt våra ansträngningar. Insåg inte att arbetslöshet krävde förnyad utbildning för en förändrad arbetsmarknad. Att Komvux måste bräddas. 

Den enda som insåg arbetsmarknadens behov vid den här tiden, och nödvändigheten av studier för inslussning på jobb, var dåvarande landshövding Lillemor Arvidsson. Tillsammans med henne for vi till Stockholm för en uppvaktning av dåvarande arbetslivsminister Hans Karlsson. Vi försökte också få honom att förstå nödvändigheten av fortbildning och att detta inte bara gällde Fårösund eller Gotland utan något som gällde hela Sverige. Jag minns hur hans statssekreterare ruskade på huvudet. I stället blev det moderatregeringen som införde så kallade studier som det ena konstiga utbildningsbolaget efter det andra tjänat ”klöver” på men knappast gett arbetslösa en viktig grund eller fortbildning för jobb eller förändrade arbetsuppgifter på en arbetsplats. Hur mycket skattemedel slängdes inte i sjön. Nu slänger de borgerliga utan att tänka självklara utbildningar och därmed en skola, en bygd i sjön. Att flertalet blir arbetslösa gör uppenbarligen inget. Tafsa bara inte på Visby eller Lövsta.

Som jag alltid sagt till mina barn och barnbarn, man kan inte bara tänka NU, man måste tänka längre.