När befolkningen ökar bör förskola och skola hänga med

Förskola2021-12-09 06:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

DEBATT

I dag gäller fri etableringsrätt inom förskola, fritidshem och pedagogisk barnomsorg. Huvudmannaskapet för verksamheten kan bedrivas i olika former, till exempel föräldrakooperativ eller aktiebolag. I dag drivs en stor del av Gotlands förskolor i privat regi. Det är vissa kvalitets- och säkerhetskrav som ska vara uppfyllda, exempelvis personal med utbildning eller erfarenhet för att kunna ge barnen en god omsorg.

På Terra Nova pågår nu två stora bostadsetableringar. Det är fastigheten Brodösen med 38 villatomter och Kopparslagaren där cirka 100 bostäder i flerbostadshus kommer att byggas. Dessa två projekt tillsammans kan komma att bidra till ett kraftigt ökat antal barn på Terra Nova vilket kan öka behovet av fler förskoleplatser i området. Målet för Gotland är att öka befolkningen i arbetsför ålder och då måste också förskola och skola planeras.

Terra Novaskolans nuvarande lokaler verksamhetsanpassas för att kunna ta emot två paralleller och Förskolan Bryggaren ska göras iordning för skolverksamhet. Det planeras till höstterminen 2021.

Ett fastighetsbolag har inkommit med en intresseanmälan om att köpa mark som i detaljplanen är utpekad för förskola. De vill skapa en förskola i samarbete med Kunskapsförskolan, på Terra Nova. 

De föreslår en förskola med sex avdelningar för i snitt tolv barn per avdelning. Kunskapsförskolans pedagogiska upplägg kan sammanfattas så här: Små barngrupper, i snitt tolv barn per avdelning enligt Skolverkets rekommendationer. Egen kock som lagar ekologisk, närodlad och sockerreducerad kost. Cirka 65 procent tillbringas utomhus, koncept med Friluftsfrämjandet, Skogsmulleförskolor. Specialpedagogisk kompetens som möjliggör tidiga upptäckter och säkrar likvärdighet i förskolemiljön. Kreativa lärmiljöer både ute och inne. 

Region Gotlands förvaltningar har via lokalförsörjningsgruppen, fått möjlighet att ta ställning till behovet av egen verksamhet på fastigheten och beskedet har varit att något sådant behov ej föreligger. Kan regionen då sälja på det sättet? Ja, i detaljplanen är marken reserverad till förskola. Regionen erbjuder ibland möjligheten för företag att reservera ett visst kommunägt markområde. Det kallas för markanvisning och används som ett sätt att stimulera utveckling och bättre ta tillvara på idéer från utomstående aktörer.

En direktanvisning innebär att en intressent hör av sig till Region Gotland med en idé om utveckling av ett område. Idén bedöms och prövas mot ändamålet i befintliga och kommande planer.

Bedömer vi idén som bra, kan en direktanvisning ske och köpet ska givetvis ske på marknadsmässiga villkor. Vid försäljning av verksamhetslokaler sker ofta direktanvisning och en värdering sker för att få marknadsmässigt pris på fastigheten.

Nästa vecka beslutar regionstyrelsen om frågan. S och V avstyrker tyvärr försäljningen och än en gång lyser deras agg igenom mot privat verksamhet. Hade de gjort samma sak om det varit andra företagslokaler som skulle byggas? Partierna har tydligt olika syn på privat verksamhet. Vi i allianspartierna ser en spännande etablering som kan bidra till verksamhetsutveckling, större valfrihet och utveckling på Gotland.

GOTLÄNNINGEN

Texten kommer från Gotlänningens ledarsida, åsikterna är skribentens.