Stoppa oseriösa skolaktörer

Svek. Att inte anmäla vanvård är att sätta barnen sist.

Svek. Att inte anmäla vanvård är att sätta barnen sist.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Förskola2023-07-24 11:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LIBERAL ASPEKT

Det finns ett värde i att olika huvudmän driver förskolor och skolor. Kriget mot fria förskolor och skolor som drivs från en del håll är fullständigt orimligt. Samtidigt måste det finnas möjligheter att säkerställa att den som bedriver omsorgs- och utbildningsverksamhet för offentliga medel följer gällande lagar och regler och har en verksamhet där barnen är i centrum. Annars har man ingenting inom skolsektorn att göra. 

Så verkar fallet vara med Tellusbarn, en del av utbildningskoncernen Tellusgruppen. Någon annan tolkning går inte att göra efter SVT:s avslöjande att företagets grundare och tf rektor på förskolan Torget i Rinkeby i Stockholm, Narges Moshiri, sagt till personalen att de inte får göra orosanmälningar till socialtjänsten om de misstänker att barn far illa. Något som förskolepersonal enligt lag är skyldiga att göra.  

I en dold inspelning som SVT.s reporter tagit del av hörs Moshiri påtala att hon “”personligen inte tycker att man ska orosanmäla för vanvård” och att socialtjänsten har dåligt rykte och det skrämmer upp föräldrar när man anmäler. 

Flera anställda och tidigare anställda vittnar också om att de förbjudits att göra orosanmälningar eftersom förskolan skulle få dåligt rykte och de då riskerar att bli av med barn och därmed pengar. 

Att ledningen för en förskoleverksamhet resonerar på det sättet är fullständigt horribelt. I det här fallet rör det inte bara en rektor på en liten enskild förskola, utan en person som är grundare och vice styrelseordförande i en stor utbildningskoncern som är huvudman för 27 förskolor och sju grundskolor. Fram till i höstas satt dessutom skolminister Lotta Edholm (L) i styrelsen för Tellusgruppen. 

Enligt personalen på Torget har de flera gånger fått ordna med kläder till barnen när föräldrar struntat i det trots att de blivit ombedda. Pedagogerna berättar också att många barn har problem med hygien, har dåliga tänder och till exempel kan gå i samma underkläder en hel vecka. Tydliga tecken på att omvårdnaden i hemmet brister och att det finns familjer som behöver stöd och hjälp. Att en orosanmälan ska göras i det läget är en självklarhet. 

Det som Narges Moshiri gör är alltså i princip att beordra sina anställda att bryta mot lagen. Ännu värre är det svek som barnen utsätts för när man sopar vanvården under mattan. 

Det finns många fantastiska fria förskolor. Tellusgruppens verksamheter tillhör uppenbarligen inte dessa. Det sätt grundaren tillika vice styrelseordföranden agerat borde vara skäl nog för att överväga indraget tillstånd. 

Gotlänningen

Texten kommer från Gotlänningens ledarsida, åsikterna är skribentens.