LIBERAL KRĂNIKA
Benjamin Pavards mÄl för Frankrike i kvartsfinalen mot Argentina Àr svÄrt att glömma. En yttersida pÄ halvvolley som vrider sig in i den bortre gaveln. 2-2 i en match som fransmÀnnen skulle vÀnda och vinna med 4-3.
Ă
ret var 2018 och platsen Kazan Arena i ryska Tatarstan, en av de elva arenor som stod vÀrd för fotbolls-VM. NÄgonstans bakom kulisserna var nog president Vladimir Putin belÄten.
De olympiska spelen i Sotji 2014 hade i efterhand kommit att flÀckas av avslöjandena om systematiskt dopade ryska idrottare, men den hÀr gÄngen skulle inget fÄ förstöra festen. Samma kvÀll som Sverige besegrade Schweiz överraskade ryssarna genom att slÄ ut Spanien pÄ straffar.
Ryssland förlorade visserligen kvartsfinalen mot Kroatien men hemma-VM:et var inget annat Àn en propagandatriumf för Putin. Ingen brydde sig nÀmnvÀrt om att 33 ryska fotbollsspelare figurerade i McLaren-rapporten som sammanstÀllde den systematiska dopningen. Och Àven om den dÄvarande brittiska utrikesministern Boris Johnson fördömde tillstÀllningen och jÀmförde den med OS i Berlin 1936 tycktes vÀrlden likgiltig.
Det var Pavards mÄl och Andreas Granqvists Mexiko-straff som vi ville minnas. Det Àr dÀrför som vi, nÀr vi kan, sÀger att idrott och politik inte hör ihop.
NÀsta Är ska vi sÀga det igen.
I början av februari invigs vinter-OS i Peking, som blir den första staden att arrangera bÄde sommar- och vinterspelen. I november ska vi sedan rikta blickarna mot Qatar för att se ett fotbolls-VM spelas pÄ nylagda grÀsplaner i öknen.
Vi ska se femmilen, konstÄkningen, hoppas pÄ medalj i curling och försöka glömma fÄnglÀgren i Xinjiang och rapporterna om systematiska vÄldtÀkter av uiguriska kvinnor.
Vi ska se nya vÀrldsstjÀrnor, cykelsparkar, konstmÄl, och vÀnda oss bort frÄn de omÀrkta gravarna i ökenstÀdernas utkanter.
Brittiska The Guardian rapporterar (23/2) att 6 500 gÀstarbetare frÄn Indien, Pakistan, Nepal, Bangladesh och Sri Lanka satt livet till sedan Qatar tilldelades fotbolls-VM för tio Är sedan. Unga killar som bokstavligen arbetar ihjÀl sig i vÀrmen. Ska vi sÀga till dem att idrott och politik inte hör ihop?
Det kan vi naturligtvis inte. Och dÀrför mÄste vi stötta den motstÄndsrörelse som spirar.
För nÄgon mÄnad sedan röstade norska TromsÞ IL för en bojkott av Qatar-VM. De fick stöd av flera klubbar i Norges högsta serie, av Gais i Göteborg, och i veckan kom sÄvÀl det norska som det tyska landslaget ut i tröjor som indirekt tog stÀllning för en bojkott.
Det svenska förbundet rycker istÀllet uppgivet pÄ axlarna. "Jag tror att det Àr svÄrt att fÄ stopp pÄ ett VM i Qatar" sa förbundskaptenen Janne Andersson till SVT (24/3).
Visst Àr det svÄrt, men det Àr inte ett skÀl att lÀgga sig platt. SÀrskilt inte nÀr protesterna avlöser varandra. Det Àr varken för sent eller meningslöst att krÀva förÀndring.
PÄverka din fotbollsklubb och motionera till Ärsmötet. FrÄga Coca-Cola, Visa, Kia, Hyundai och Adidas och Svenska fotbollförbundet vad de gör för att förhindra fler dödsfall bland Qatars gÀstarbetare. TÀnk pÄ de som arbetar ihjÀl sig i vÀrmen varje gÄng en boll söker sig in i den bortre gaveln.
Det Àr bara om vi glömmer dem som fotbollen kan fortsÀtta vara hjÀlplöst smutsig.