Ingen blir fritidspolitiker för att tjäna pengar

Gotland2022-04-16 05:47
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

KRÖNIKA

Våren är här. Sommardäcken är på. Grillen framplockad. Och valrörelsen börjar så sakta rulla igång. Om knappt fem månader, den elfte september, smäller det.

Förra helgen hade Centerpartiet kick-off. Vi, gamla och som jag nya kandidater på riksdags- och regionfullmäktigelistan, träffades för att lära känna varandra. Det gäller att bygga lag och få rätt känsla oavsett om det handlar om idrott, en arbetsplats eller ett politiskt parti. Det kändes direkt att vi klickade och hade roligt tillsammans.

För mig blir det första gången jag är med i en valrörelse från den sidan där det händer. Som journalist bevakade jag valet i 30 år. I Södertälje och på Gotland. Har suttit på olika partiers valvakor, jagat röstsiffror via telefon på den tiden internet inte fanns. Det var en av de mest stressiga dagarna på jobbet, men samtidigt en av de mest utmanande och roligaste.

Valdagen fick vi lämna manus senare än vanligt för att få med siffror från de valdistrikt vi bevakade. Minns att vi under tiden i Södertälje normalt hade manusstopp vid midnatt. Men vid val kunde vi lämna två timmar senare. Annars var det bara ”fri” manuslämning när Södertälje Sportklubb spelade SM-final i hockey. Men det hände förstås inte så ofta (senast 1986…). 

Dessa gånger gick det att tänja på gränser både i tryckeriet och i distributionen. I dag, med internet ett knapptryck bort, är det en helt annan tid. Vi kan följa rösträkningen i samband med att distrikten lämnar in sina resultat.

Att vara fritidspolitiker är inget folk står i kö för att bli. Bara fem procent säger ”ja, absolut” när de får frågan om de kan tänka sig ett politiskt uppdrag. 

Susanne Nyström skriver ett intressant ledarstick om fritidspolitiker i DN (5 april). Hon skriver att 96 procent av alla politiker gör jobbet på sin fritid. 35 900 fritidspolitiker har 60 800 kommunala uppdrag. Bara fyra procent har alltså jobbet som yrke.

Ingen blir fritidspolitiker för att tjäna pengar. Ersättningen är låg om man ser till den tid som läggs ner för att läsa handlingar och sitta på möten. Men samtidigt är det en utmaning att få vara med och påverka och utveckla samhällsbygget. Pengar har en underordnad betydelse. I mitt eget fall handlar det mest om en ny upplevelse och en utmaning att lära sig nya saker.

När det såg ut som om vaccinationscentralerna mot covid-19 skulle stängas ner, tog det fart igen. Nu får vi som är plus 65 och uppåt vårt fjärde stick. Jag fick mitt förra veckan. Totalt är 18 000 gotlänningar kvalificerade för fjärde sprutan i den här rundan. Redan första veckan, som var förra veckan, tog närmare 2 000 den chansen. 

Du som inte bokat, gör det, eller ställ dig i dropinkö. Det är inte över ännu.