1968-vänstern på Gotland var bred
Anders R Johansson minns hur bred och växlande 68-vänstern var på Gotland.
Foto: Tommy Söderlund
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Wera Svensson nämnde att undertecknad då en gång gått fem majtåg. Rätt, men det var så sent som 1992 (LS, SAP, V, KPMlr-möte + Valleviken).
Men pluralism har jag länge beaktat och redan vid min debut 1970 gick jag gick i två tåg (Allmänvänstern+L0/SAP). Och har ofta fortsatt så.
Wera Svensson nämnde även SKP och boklådor. Men SKP-maoismen var här svag.
Först att öppna var Röda Boden 1971. Några före detta FNL-are som sålde Handelsfronts varor (råris från Vietnam, från Kina exempelvis hopfällbar nyckelringssax & häftapparat, som kunde vridas så den häftade stora papper vikta), Ordfronts böcker + vänsterpress från flera riktningar.
Mao-stalinism dominerade
1972? öppnade mao-stalinisterna KFML(r) boklåda på Södertorg (flyttade senare till St Torget). Tiotalet år efter att den stängt öppnade V+SAC med flera boklåda i Klintehamn, som sen flyttades till Visby och då främst drevs av vänsterpartiet (till början av 90-talet).
1968-andet innebar väldigt mycket: Miljöfrågor, dureform, dagisbehov, jämlikhet, solidaritet, perspektivöppnande, musikfester, politisk teater, pluralitet och vägval.
Olika slags mao-stalinism dominerade utanför vänsterpartiet, men långt ifrån alla var såna.
Själv gick jag till exempel med i ett parti där minoriteter alltid var garanterade proportionell representation i ledningen och som stod för att man även i gemensamma manifestationer kunde få visa att man i olika detaljer tyckte olika. Censurvilja i sådant har jag främst stött på hos socialdemokraterna.
Att (r)-maoismen 1971-75 var stark på Gotland berodde på en grupp dugliga organisatörer och på att vänsterpartiet då sedan länge var utraderat. Men här fanns också Aktion Samtal med Alternativ Jul, Ulandsfrågor och miljödebatt, samt andra med musik, bio, teater, Grupp 8 och källingläger och så vidare.
Diskussionen var bred och inte minst var jag tacksam för Lennart Berghs spalt i Gotlands Folkblad, där många frågor togs upp, som på riksplanet främst motsvarades av Aftonbladets bukett tänkare, samt Göran Palms och Sven Lindkvists böcker.
Skapa en mer jämställd värld
Bakgrund var även sånt som Israels överfall på grannarna, Sovjets inmarsch i Tjeckoslovakien, USA:s angrepp på Vietnam, Sydafrika och hur bedrövligt västmakterna ställt till i sina före detta kolonier.
Samtidigt hade vi genom förlängd skolgång och ökade tillgångar möjlighet att ta sats för att söka skapa en mer jämställd värld med gemensam resursanvändning, öppen frihet och en rad mera sådant.
68-rörelsen var långt mera än Mao och Baader-Meinhoff (men minns att de senare bland annat uppstod för att tyska polisen sköt på demonstranter) och jag står nog för det mesta än.