Abdikerar politikerna?

Foto:

Gotland2007-06-14 02:22
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är jättebra att den borgerliga kommunledningen försöker öka samarbetet med näringslivet på Gotland för att öka tillväxten, få fler företag och framför allt fler jobb. Men det verkar livsfarligt för demokratin om Eva Nypelius (c) menar allvar med att lämna över kommunala beslut till ett bolag dominerat av företagare.

I GT igår sa kommunstyrelsens ordförande att beslut kommer att lyftas över till den gemensamma organisationen. Och när hon förtydligar sig, så framgår det att hon vill ta bort beslut från de folkvalda i kommunen i de viktiga utvecklings- och planeringsfrågorna. Däremot ska tack och lov myndighetsutövningen ligga kvar hos de demokratiskt valda kommunpolitikerna.

Utveckling och planering är det viktigaste de folkvalda i kommunen kan syssla med och besluta om. I diskussionen om regionfrågan ena dagen har Eva Nypelius framhållit hur viktigt det är att ha kvar den demokratiska kontrollen av de regionala utvecklingsfrågorna på Gotland. När hon nästa dag diskutera med näringslivet, så vill hon lägga över kommunal utveckling och planeringsfrågor på ett näringslivsdominerat utvecklingsbolag. Hur viktig är den kommunala demokratin för Eva Nypelius och den borgerliga kommunledningen. Ska näringslivet få styra öns utveckling? Ska politikerna abdikera?

Jag kan se många fördelar med ett tillväxtforum eller utvecklingsbolag, men då borde sammansättningen bredas rejält. Kommunen och näringslivet finns med nu, men var är de fackliga organisationerna, studieförbunden och alla utbildningsbolag? Och visst måste länsstyrelsen med, om man ska lyckas göra utvecklingsarbetet så smidigt som möjligt. De mål som satts upp handlar mycket om att stimulera fram fler företag, öka sysselsättningsgraden och skapa 100 nya jobb på två år. Och att stärka företagens investeringsvilja och varumärket Gotland. Allt detta är jättebra, även om 100 nya jobb låter som ett väldigt futtigt mål på två år.

Däremot finns nog mycket att fundera på hur detta bolag eller kanske ännu bättre förening, ska fungera. Det är oklart om det ska vara en majoritet från företagen eller kommunen. Blir det en majoritet för företagen, så blir Eva Nypelius tal om att lägga över kommunala beslut på detta organ ännu farligare. Vilket mandat har företagare att besluta om utvecklingen av exempelvis P18-området och Hällarna? Ska styrelsen i det nya organet dominerat av företagare avgöra vilka företagare som ska få exploatera Hällarna? Och vilka typer av verksamheter som ska finnas där? Om vi har avundsjukans krypskytte mellan företagare och myndigheter idag, hur skulle det då inte bli, när politikerna har abdikerat i de viktiga utvecklings- och planeringsfrågor?

Idén med ett tillväxtforum är bra. Men då kan inte bara kommunen och näringslivet finnas med, utan också facken, studieförbunden och utbildningsbolagen för att hjälpa till att stimulera tillväxten på Gotland. Just utbildningssektorn är ju avgörande för att näringslivet ska få rätt arbetskraft och avgörande för att ge de många långtidsarbetslösa ungdomarna och de över 55 år, arbete. Målet med tillväxtforum måste vara att skapa så många jobb som möjligt på Gotland. Inte att politikerna abdikerar och lämnar över utvecklings- och planeringsbesluten till öns näringsliv.