Acceptera aldrig våld och hot

Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX /

Gotland2009-04-07 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Politiskt våld - tankarna går till diktaturer och länder med aktiva terrororganisationer. Men det politiska våldet finns också i Sverige, om än i en för det mesta mildare form.
Enligt den undersökning som tidningen Dagen Samhälle publicerar och som genomförts av Göteborgs universitet så har var femte lokal heltidspolitiker varit utsatt för hot eller våld på grund av sitt politiska uppdrag det senaste året.
Det finns två olika former av politiskt motiverade hot och våld. Den ena formen handlar om att olika politiska beslut som har tagits eller ska tas upprör någon. Det kan vara enskilda ärenden inom socialtjänsten, nedläggningar av sjukhus eller byggnadsplaner. Den som är politiker måste vara beredd att möta upprörda medborgares kritik och ilska i samband med olika beslut, men ska aldrig behöva acceptera hot och våld. Samtidigt har politikerna i dessa lägen ofta en chans att förebygga upprörda känslor genom att ha en beslutsprocess där man lyssnar till medborgarnas invändningar och frågor.
Den andra formen av politiskt motiverat våld och hot är mer ideologiskt betingad. Det finns både på vänsterextrema och högerextrema grupperingar som är ideologiskt inriktade på politiskt våld som arbetsmetod. Det är dessa grupperingar som ofta riktar våld mot varandra, men det riktas ibland också mot dem som valt ett parlamentariskt arbetssätt.
Hot och våld mot de förtroendevalda som bär upp det demokratiska systemet utgör ett hot mot demokratin. För att komma tillrätta med detta är det viktigt att samhället tar hoten på allvar. Det handlar inte minst om polisen, som ibland lokalt kan ha svårt att sätta in denna typ av brottslighet i ett större sammanhang.
Det finns även andra än polisen som har ett ansvar. Alla demokrater måste stå upp för den demokratiska vägen för att påverka i samhället. Det finns ibland en tendens att försvara olagliga aktioner, bara för att syftet är gott. Där behöver opinionsbildare och politiker bli tydligare i sitt avståndstagande. Skadegörelse och trakasserier, våld och hot är aldrig acceptabla metoder för att påverka samhällsutvecklingen i en demokrati.
Läs mer om