Afghanistan - ett nytt Irak?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Världen var chockad och oförberedd, och USA kunde utverka en frisedel från FN för sitt angrepp "i försvarssyfte".
Ett av flera illa genomtänkta beslut världsorganisationen tog dagarna efter den 11 september. USA bombade så gruset yrde, men operationerna på marken fick skötas av de beryktade krigsherrar, som avlöst talibanerna vid makten. En västorienterad regering installerades i Kabul, och USA hastade vidare till Irak, där Bush hittat en ny fiende.
Av den "Marshallhjälp" Bush 2002 utlovade till Afghanistan bidde en tumme. Pengarna gick åt till det alltmer kostsamma kriget i Irak.
Krig mot talibanerna
Säkerheten och återuppbyggnaden i Afghanistan överlämnades till resten av världssamfundet. Även Sverige har skickat trupp till den Natoledda ISAF-styrkan, som för närvarande står under befäl av en amerikansk general.
Men Afghanistan blev inte den enkla och snabba fredsoperation, världen hade tänkt sig.
Talibanerna är tillbaka, nu med metoder, som vi känner igen från Irak: Vägbomber, självmordsattacker, gisslantagning. Med talibanerna har också amerikanerna återvänt. Amerikanska specialstyrkor för sitt eget krig mot talibanerna. Blir de amerikanska soldaterna beskjutna, kallar de på flygunderstöd. Hus och byar jämnas med marken, och civila offer skördas dagligen.
Härom veckan samlades ett antal svenska ambassadörer på UD för att utvärdera läget i Afghanistan.
Ambassadörerna gjorde så gott de kunde, för att finna ljusglimtar, men kunde inte dölja sin oro över utvecklingen i landet.
90 procent av allt heroin
Regeringen är svag och korrupt och kan inte "leverera", säkerhetsläget har försämrats, även i tidigare lugna delar av landet, och den enda näring, som tagit fart är knarkproduktionen. Över 90 procent av allt heroin kommer nu från Afghanistan.
En ambassadör träffade huvudet på spiken när han förklarade att "det viktiga är inte hur många fiender man dödar, utan hur många vänner man får i Afghanistan".
Men hur skaffar sig ISAF vänner, om USA fortsätter attackera byar och döda oskyldiga i jakten på talibaner? Kan man över huvud bedriva återuppbyggnadsarbete, medan det pågår omfattande krigshandlingar i landet?
Afghanerna har i århundraden värjt sig mot främmande inkräktare. De har motstått tsarryska och sovjetiska försök, att ta kontrollen över landet.
De har avvisat brittiska försök att installera lydregeringar i Kabul för att skydda kronjuvelen Indien mot ryska expansionssträvanden.
Det första invasionsförsöket 1838 slutade med att 15000 britter massakrerades. Kipling myntade begreppet "Great Game" om denna mer än hundraåriga brittisk-ryska konkurrens om makten över Afghanistan.
I juni varnade den brittiske arméchefen för att Storbritannien stod på "randen till nytt och dödligt Great Game i Afghanistan". Han uppmanade sina kolleger, att planera för en konflikt, som kunde vara "i en generation".
Ger upp och drar sig ur
Det lär inte bli aktuellt, för Gordon Brown kommer inte att tillåta, att Afghanistan blir hans Irak. Det troliga är vi får se en utveckling liknande den i Irak, det vill säga att en efter en av de militärt engagerade länderna ger upp och drar sig ur.
Därmed faller sannolikt också den västorienterade regeringen i Kabul. Om den inte försöker inkludera talibanerna, som är en del av landets befolkning och andra grupper i den politiska processen.
Det behöver inte innebära en återgång till det gamla talibanstyret, utan kan tvärtom ge demokratin en ny chans i Afghanistan. Det blir inte lätt, men vad är alternativet?