Agera för en Fåröbro!
När slutar färjorna gå för att det finns en bro till Fårö? Utan politiskt tryck händer inget. Vem tar initiativet till en Fåröbro?
Foto: Tommy Söderlund
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Fårö har sedan den senaste omröstningen 1996 gått kräftgång både när det gäller den service man ville bevara och den befolkning man ville behålla med färjorna.
Tidigare motståndare till en bro stod upp och sade sig ha ändrat inställning. Lisa Blochman, känd företagare på Fårö, sa bland annat att man numera ser hela fårösundsområdet som en enhet och att det nu gäller att försöka behålla den service som finns i hela området. En bro där man fritt kan åka när man vill skulle underlätta detta.
Även de flesta fårösundsborna på mötet var positiva till fast förbindelse (Det fanns förslag om en tunnel också). Även de ser hur samhället har urholkats på service och hur färjeköerna bokstavligt delar samhället i två delar sommartid. Affärsidkarna ser också att de som står i kön, inte vågar bryta för att handla, då de mister sin plats efter kanske en timmes köande.
Lite amatörmässigt kändes ändå mötet då Vägverket inte dök upp, då de inte tyckte sig ha något att komma med. Inte heller verkade anordnarna av mötet eller ens Vägverket känna till den stora utredning som Vägverket gjorde 1996 om en eventuell Fåröbro.
Det som skulle göra att Vägverket tar upp frågan på nytt är om kommunen trycker på om en bro till Fårö. Sedan lär det bli nya utredningar på några år och en byggtid som blir lika lång innan en bro är färdigbyggt.
En lång tid kan tyckas, men det öppnar möjligheter för dem som är tveksamma till att bosätta sig på Fårö. Nu känner även jag att möjligheten finns att åter flytta dit, om inte annat så när jag blir pensionär om ett antal år.
Men utan politiskt tryck blir det ingen utredning och definitivt ingen bro. Vad säger våra politiska företrädare om detta? Centerpartiet kommer med största sannolikhet att agera för en bro. Vad säger socialdemokraterna på Gotland? Törs ni passa och hamna i bakvattnet när det gäller brofrågan?