Al Gore går före om klimathotet

Al Gore är en värdig vinnare av Nobels fredspris, tycker Lennart Lindgren.

Al Gore är en värdig vinnare av Nobels fredspris, tycker Lennart Lindgren.

Foto: Jeff Chiu

Gotland2007-10-23 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Så har då den norska Stortinget kungjort årets Fredspris. Det blev som väntat en lågoddsare - Al Gore och FN:s Klimatpanel.
Lika förutsägbar som Stortinget ofta är, lika oförutsägbar är Svenska Akademien. Ständigt gäckar man litteraturprofessorer och kulturskribenter, när litteraturpristagaren skall tillkännages.
Antingen blir det osannolika pristagare som Elfriede Jelinek eller Dario Fo eller så den genom decennier sannolika Doris Lessing, men osannolik just nu.
Det är ganska roligt att det är så. Visst är det fantastiskt, att de svenska nobelprisen får sådant genomslag ute i världen, år efter år. Sätter lilla Sverige på kartan.

Gore värd Nobelpriset
Fredspriset är också ett av nobelprisen, även om det utdelas i Norge enligt Alfred Nobels önskan. Al Gore och FN:s Klimatpanel är ett utmärkt val.
Sen får Bror Lindahl (fp) på Gotland tycka vad han vill. Lindahl menar i en artikel i GT, att Al Gore inte är en värdig mottagare, därför att hans film skulle innehålla vissa felaktigheter och att han inte lever som han lär.
Tar flyget till Sverige och andra länder i Europa till exempel, för att föra ut sitt budskap. Hur skulle han annars ta sig hit? Inte cykla, väl? Man kan få uppmärksamhet på många sätt. Bättre då att föra ut Lindahls sätt att själv leva med en ekologisk medvetenhet. Det inger respekt.
Det är just kombinationen globalt och lokalt, som är en viktig del av lösningen på det klimathot vi bevisligen står inför, liksom på de många miljöproblem i övrigt, som hotar människans framtid.
På den globala nivån kan karismatiska personer göra skillnad. I kraft av sitt globala kändisskap, som dessutom omges av god respekt, kan Al Gore gå i spetsen för en nödvändig opinionsbildning.
Tveklöst har han spelat en avgörande roll just som opinionsbildare med sin film och sitt föredrag "En obekväm sanning". Och på den lokala nivån kan etablerade politiker spela samma viktiga roll. Att vara föredöme och visa vägen. "Tänka globalt, verka lokalt" är ju en gammal paroll med åtskillig sanningshalt.

Kunskap - opinionsbildning
Men det är FN:s Klimatpanel, som står för all nödvändig sakkunskap. Flera tusen forskare runt om i världen, också från Sverige, ingår i panelen och har samarbetat på ett föredömligt sätt.
Här ser vi den andra nödvändiga kombinationen för att lösa stora problem i vår värld. Kombinationen kunskap - opinionsbildning, som alltid måste gå hand i hand, för att kunna leda till nödvändiga förändringar. Klimathotet är en reell ödesfråga. Det är de flesta överens om idag. Till och med president Bush tycks på senare tid ha börjat förstå allvaret. Dock inte fullt ut. Än har de stora utsläppsbovarna ännu alltför stort ekonomiskt inflytande på Bush-administrationen.
Men när översvämningsrisker och temperaturhöjningar blir alltför påträngande och personliga intressen och den egna familjen kan hotas, ja då kommer åtgärderna. Då vill man undvika havsnivåhöjningar, som kan översvämma såväl New York, som Wisby Strand.
Vi sitter definitivt i samma båt och därför har alla ett ansvar. Man kan också uttrycka det som, att vi är mitt uppe i det kanske största naturvetenskapliga experiment, som människan har utfört. Och vi är inlåsta i försökslaboratoriet.
Då gäller det att hitta nycklarna, så att experimentet får en lycklig utgång. Där kan alla hjälpa till med åtgärder i vardagen.
Läs mer om