Alla har vi en Plan B - mer eller mindre regelvidrig

Linda Genf, 40-årig statsvetare med specialitet på omvärldsanlyser är en av åtta författare i boken om Plan B. Arkivbild: Jan Collsiöö/Scanåix

Linda Genf, 40-årig statsvetare med specialitet på omvärldsanlyser är en av åtta författare i boken om Plan B. Arkivbild: Jan Collsiöö/Scanåix

Foto: Jan Collsiöö

Gotland2007-10-27 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Handen på hjärtat, visst har du någon gång kringgått vårt regelsystem för att vinna egna fördelar. Främst då ekonomiska. Det behöver inte röra sig om stora bedrägerier utan om en kvittolös betalning för någon enstaka mindre tjänst.
Det här fenomenet har den så kallade Kebnekajsegruppen låtit studera och i en bok som kom ut häromdagen - "Plan B. Den dolda jakten på välfärd" (Ekerlids förlag) - har olika skribenter givit sina synpunkter inom skilda områden. Men där finns också en sammanställning av den enkätundersökning som ligger som grund och ger belägg för många av slutsatserna.
Låt mig genast säga att jag inte helt delar uppfattningen om att jag kringgår regelsystemet om jag väljer att själv göra något hantverk, som ett proffs skulle göra betydligt snabbare, därför att med det undandras statskassan tillgångar som annars skulle ha gått till vår gemensamma välfärd. Detta skall inte förväxlas med att jag tidigare i någon skrivning sagt att jag hävdar att det är bättre att låta proffs utföra arbetet för att nå största möjliga effektivitet.

Svårbedömd geografi
I enkätundersökningen som utgör grunden för skrivningarna redovisas svaren för flera uppspaltade kategorier. Där väljs den geografiskt diffusa benämningen "Småland och öarna". Det är samma som Statistiska centralbyrån (SCB) redovisar i sina stora partiundersökningar och som gör det så svårt att urskilja Gotland när vi buntas ihop med Öland och hela Småland.
När det gäller jakande svar på frågan: "Har du vid något tillfälle de senaste fem åren av kostnadsskäl renoverat ditt boende själv i stället för att anlita hantverkare?" svarar 56,8 procent av de tillfrågade i "Småland med öarna" jakande. Högre siffra har bara "Övre Norrland" med 68 procent.
Men att urskilja Gotland som enskilt område i den sammanställningen är omöjligt, precis som vid SCB:s partisympatiundersökningar.
Däremot märks svaret på "...hyrt ut ett boende utan att skatta för de inkomster över 10000 kronor som det gett dig`?" att Gotland tillsammans med Öland och Blå kusten fått ett genomslag. Här ligger vi nämligen klart i topp med 4,5 procent jakande svar. Alla andra, utom Stockholm med sina 3,6 procent, ligger på mindre än hälften.

Vad är rent fusk?
Åtta personer har skrivit texter om hur de ser på olika företeelser, som är att betrakta som att gå utanför regelsystemet. De åtta är Henrik Lindberg, Fredrik Bergström, Helena Olsson, Stefan Fölster, Linda Genf, Robert Gidehag, Johan Marcus och Nils Karlson.
Det inlägg som skrivits av Lind Genf (40-årig statsvetare med inriktning på omvärldsanalyser) avslutas så här:
"Det är troligt att vi går mot ett samhälle där kontakter, relationer, eget fixande och trixande blir allt viktigare för att skapa ett gott liv. Ju mindre de unga upplever att de får ut av det sociala välfärdssystemet och ju mer de uppfattar att de måste ordna själva, desto mindre förtroende kommer de att ha för de institutioner som bär upp välfärdsstaten."
Men detta behöver ju inte vara det samma som att det leder till att unga fuskar i det nuvarande välfärdssystemet. Det tar däremot en del andra skribenter upp i mer klartext i sina inlägg.

Minns Alf Svensson
Alf Svensson var mångårig partiledare för kristdemokraterna och han fick många kritiska röster, ja rent av smädelser, efter att han en majdag 2002 i en Ekointervju offentligt svarat på frågan om orsakerna till ökningen av sjukskrivningarna. Han svarade att han trodde att alla som var sjukskrivna inte borde vara det. Med andra ord uttryckte han att det förekommer fusk.
Många var de som hudflängde Alf Svensson. Bland annat hade Håkan Ericsson i en Folkbladsledare den 6 maj 2002 ett långt resonemang som fördömde Alf Svenssons slutsatser. Den ledartexten avslutades så här:
"Å andra sidan är det bra att de skenheliga kristdemokraterna avslöjar sig och sina fördomar."
Det var ingen isolerad kommentar från vänstersidan. Pär Nuder uttryckte liknande omdömen. Ändå var han i egenskap av finansminister den som i en budgetproposition fyra år senare äskade medel för att tillsätta en grupp som skulle motarbeta fusket inom bidragssystemen!
Nog har mycket hänt om öppenheten i de här frågorna sedan majintervjun 2002 med Alf Svensson. Nu kan det till och med bli underlag till en bok, låt vara lite tunn till omfånget men inte desto mindre innehållsrik och tankeväckande.
Läs mer om