Alla vinnare med sänkta etanoltullar
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Om man ser saken ur ett bredare perspektiv än från det gotländska jordbrukets tonar en bild fram där man kan se hur de 40-procentiga importtullarna på etanol, som för övrigt är åtta gånger högre än tullarna för fossila bränslen, både drabbar utvecklingsländer och motverkar de miljöambitioner som både länsstyrelsen som Gotlands kommun har ställt sig bakom - att sänka Gotlands oljeberoende. Att tullbelägga ett miljöbränsle som etanol är inkonsekvent och fel nu när klimatfrågan blir mer och mer akut.
Skall ses på sikt
Att sänka eller ta bort importtullen för etanol ger billigare biobränsle och samtidigt möjlighet för u-länder att genom att sälja sina varor successivt höja sig till ett välstånd liknande vårt eget. Bibehållna importtullar ger motsatt effekt - dyrare biobränslen och sämre möjligheter för u-länder att sälja sina varor. På kort sikt är vinnarna de svenska och gotländska bönderna som ostört får sälja sin dyra och med relativt hög energiförbrukning producerade etanol på den inhemska marknaden. På lång sikt blir alla förlorare.
Centerpartiet har på riksnivå sent omsider valt att låta solidaritet med fattiga länder gå före jordbruksprotektionism. I fallet med etanol finns en dubbel anledning att överge den protektionistiska politiken - klimatfrågan och solidariteten med de som har det sämre ställt än vi.
Utan inblandning
Det finns också ett mer själviskt argument mot de höga tullarna på etanol. Att skydda en bransch med tullmurar leder ofta till ineffektivitet och dålig konkurrenskraft. Se bara på den amerikanska stålindustrin som under många år levde ett förtvinat och skyddat liv bakom höga tullmurar. När gränserna sedan öppnades, och bland annat svenskt stål vällde in i landet blev det dödsstöten för den amerikanska stålindustrin. Gör inte den gotländske bonden samma björntjänst. Att avskaffa importtullarna gynnar alla, även om det sker ensidigt från Sveriges sida i ett första steg.
Historien visar att den gotländske bonden i längden har klarat sig bäst utan statliga interventioner och skyddstullar. Det är dessutom sannolikt att det inom kort kommer att finnas en marknad även för den relativt dyra svenska etanolen, då en ständigt ökande efterfrågan driver upp priset på förnyelsebara bränslen.