Allians utan några kompisar kvar

Gotland2008-06-28 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det var väl inte så här statsminister Reinfeldt hade tänkt att sommaren skulle börja? En dryg vecka har förflutit sedan de borgerliga leden slöts bakom FRA-lagen. Men frågan vägrar dö.
Först ut Niklas Wykman, ordförande i moderata ungdomsförbundet. I veckan deklarerade Wykman att han minsann tänker driva frågan vidare på nästa moderatstämma. Om han förlorar lämnar han partiet.
Sedan centern, som i valet 2006 fick stöd av såväl glesbygdens pensionärer som storstädernas unga befolkning. Frihetstörsten förenade.

Missnöjet pyr
Bland gräsrötterna pyr nu missnöjet så till den milda grad att Maud Olofsson tvingats till krismöte med sina besvikna supportrar. Riksdagsledamoten Fredrik Federleys fortsatta politiska öde är ovisst. Han lovar att vara aktiv i utformningen av FRA-lagens tilläggsproposition. Frågan är om det räcker. Kritikerna oroar sig inte över formuleringar kring hur FRA ska få använda sina nya befogenheter - utan att behörigheten överhuvudtaget gavs. Att formuleringar kan ändra mycket må vara sant - men Federley valdes inte för att kompromissa och peta med orvdal.
Och så folkpartiet, vars vuxenmobbing av Camilla Lindberg, alliansens enda nejsägare, fortsätter att skapa nyheter.

Var propositionen så viktig?
Det är svårt att förstå hur regeringen kan anse sig ha råd med att visa upp denna så osympatiska swida. Vad var så viktigt med propositionen "En anpassad försvarsunderrättelseverksamhet" att den skulle piskas igenom, kosta vad det kosta ville? För det kostade. Alliansen hade redan skrämt iväg en stor del av de socialdemokratiska väljare som bytte block i valet 2006. Att göra dem besvikna kan kosta regeringsmakten 2010. Att svika sina frihetliga kärnväljare äventyrar partiernas hela existens.
Regeringens hantering av FRA-frågan uppvisar en sällsynt nonchalans inför sin egen framtoning. Varför bemöttes inte den massiva kritiken mot FRA? Var fanns de verkliga argumenten? Borgerliga riksdagsledamöter vittnade om att "hjärtat var tungt" och att det fanns "goda skäl att rösta nej". Men det måste innebära att det fanns ännu bättre argument för att rösta ja. Vilka argument var det? Väljare och kritiker blev serverade några lösa spekulationer om hot mot svenska intressen. Det påstods att två svenska soldater som dödades i Afghanistan 2005 kanske kunde ha räddats. Små hintar om hotet från Ryssland. Men det var bara spekulationer. Spekulationer gav staten rätt att massövervaka sina medborgare.

Rättning i leden är möjlig
Det är underligt att en regering som redan kämpar i en kraftig motvind självmant ber om lite extra regn och hagel. Om man ville visa på sin egen regeringsduglighet var tillfället, tillvägagångssättet och frågan mycket illa vald. Visst kan det bli rättning i leden - men först efter att riksdagsledamöterna fått höra att de annars "inte kommer att ha några kompisar kvar". Med sådana metoder är det lätt att förstå att väljarna inte vill vara alliansens kompisar.

Läs mer om