Allt kan inte ges till alla
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Att skattesatsen sänkts för dem som jobbar kan de inte förneka. Men det räknas i stället upp så mycket annat som blivit dyrare, och så att pensionärerna inte får någon del av skattesänkningarna.
Aldrig tidigare har vänsterdebattörer satt likhetstecken mellan exempelvis skatteuttag och a-kasseavgift. Nog har a-kassan höjts flera gånger under socialdemokraternas regeringstid utan att det då ställts krav på kompensation i form av lägre skatter. Tvärtom, skatteuttaget har - liksom avgifterna med något enstaka valpropagandistiskt undantag - ökat hela tiden. Och även om nu vissa bidrag sänkts och andra avgifter höjts så blir helheten för de allra flesta ändå satt på pluskontot.
Tro nu inte att jag skall visa det med en radda siffror, därtill är helhetsbilden allt för komplex. Nej, jag nöjer mig med att hänvisa till Urban Brusewitz på Konjunkturinstitutet som framförde detta i Aktuelltsändningen i tisdags, när vårpropositionen analyserades.
Däremot kan jag säga att även pensionärer faktiskt fått en, om än nästan försumbar med några enstaka kronor, skattesänkning om vi jämför med 2006. Då skall vi ändå ha i minnet att också pensionsnivån har höjts.
När pensionärerna kedjade fast sig, som Håkan Ericsson nämner i ledartexten i går, var det inte mot vare sig pensionsnivåer eller skattesatser utan mot förslaget att sälja apoteken.
Man kan nagelfara än det ena och än det andra och när det gäller pensionärer så är det inte helt fel att nämna att de som bor i en villa taxerad till en halv miljon - och det är knappast någon som numera har lägre taxeringsvärde i en permanentbostad - har fått sin skatt sänkt från 5 000 kronor per år till nuvarande fastighetsavgiften på 3 750. Det nämns sällan i vänsterfolkets debatt.
Men åter till ett av huvudargumenten från vänsterhåll att pensionärer blir lidande. Ja, nu har man valt att ge de som jobbar skattefördelar. Det ger totalt sett ökade intäkter och minskade bidragsutgifter för statskassan. Och med en viss eftersläpning kommer det också pensionärer till godo i form av högre pensionsbelopp. I höst har man aviserat förbättringar för de med lägst pensioner. Välkommet, om än sent. Men med en vänstermajoritet kanske det inte kommit alls och dessutom hade löntagarna haft kvar en hög nivå på skatteuttaget på lönen för dem som förvärvsarbetar och en stor del hade också gått åt för att ersätta alla som var satta i utanförskap.