Allt sker i samspel
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Trots detta var det många värdefulla åsikter som kom fram efter 20 minuters bikupesamtal kring borden. Flera av åsikterna kommer sannolikt att finnas med på ett eller annat sätt i slutprodukten, för ingen skall tro att Visionstexten är slutskriven. Det är ett förslag som nu diskuteras i övergripande samlingar som den i går eller den i kväll, i studiecirklar eller där varje enskild kan tänka och tycka i sin ensamhet, eftersom det finns möjlighet för var och en av oss att ge våra synpunkter.
Oavsett vad man har att säga om upplägget av just det här eller andra möten så kan ingen påstå att möjligheterna att ge sina synpunkter saknas. Tvärtom. Sedan är det en helt annan sak att inte varje enskild åsikt kan få allmänt genomslag. Men så är det alltid. Trots att någon påstår motsatsen har alltså alla som vill möjlighet att ge sina synpunkter. Det må sen ske som deltagare i olika sammankomster, genom brev, e-post, fax eller ett vanligt telefonsamtal.
Redan grundupplägget kan faktiskt ifrågasättas. Eftersom man valt att kalla detta för Vision Gotland 2025 så upplevs det också just som en vision. Där är den allmänna uppfattningen att visioner skall vara övergripande och utesluta detaljstyrningar. Det får ske i andra former. Men eftersom Vision Gotland 2025 också har uppgift att vara ett mer genomarbetat utvecklingsprogram så uppstår onekligen en begreppsförvirring.
Än mer komplicerat blir det om man ser till andra projekt som pågår samtidigt, Tillväxtprogrammet och Tillväxt Gotland samt arbetet kring Varumärket Gotland. Alla griper in i varandra och allt måste därför ske i ett visst samspel.
I bikupediskussionen hamnade jag vid ett bord där bredden på vad som är egenintresset var mycket stort. Och det visar att pekpinnarna uppifrån inte får vara alltför detaljrika. Varje enskild företagare och entreprenör måste ha möjlighet till ett spelrum efter sin egen förutsättning. Detta sammanfattades på ett elegant sätt av regiondirektör Bo Dahllöf i en fråga:
-Finns det en minsta gemensamma nämnare för det individualistiska Gotland?
Ja, det skall nu det fortsatta visionsarbetet ge svaret på. Men stryk för allt i världen inte målet med 65000 gotlänningar, som en del förordade. Ett högt befolkningsmål måste vi ha eftersom all utveckling bygger på en ökad folkmängd, och därför måste det alltid betonas att den nuvarande nedåtgående trenden skall brytas. Se detta i sitt rätta sammanhang och bortse i så fall från själva siffran.