Almedalsveckan är en succé

Gotland2008-07-05 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Imorgon startar Almedalsveckan med en jubileumsfest och tal av folkpartiets ordförande Jan Björklund. Det är 40 år sedan socialdemokraten Olof Palme steg upp på ett lastbilsflak och höll ett sommartal, som därefter utvecklats till en gratis sommarskola.
Ett Mecka för alla intresserade, som vill påverka eller veta mer om olika aktuella ämnen. Lära sig mer om de olika organisationerna som står bakom arrangemangen.
Det är opinionsbildning på högsta nivå och på en av de mest fantastiska platser man kan bo, leva och verka på. I år ställer alla partiledare upp och bara det är unikt, så här mitt i mandatperioden.
Det visar vilken betydelse Almedalsveckan har. I år så slår Almedalen alla rekord i antalet arrangörer, mediarepresentanter och evenemang.

Almedalsveckan fyller 40 år
Under 2000-talet så har det varit en i det närmaste explosionsartad utveckling. Tidsmässigt så ligger Almedalsveckan i år en vecka för sent in i juli. Nästa år så återställs ordningen dessbättre. Det är dock trist att det är borgerliga majoritet i landet och på Gotland när Almedalsveckan fyller 40 år.
Det är en stukad regering, som intar det offentliga rummet i Visby. Kristdemokraterna är det parti som misslyckats mest.
Vem minns inte alla vallöften om avskaffad fastighetsskatt, sänkt bensinskatt och vårdnadsbidrag, som Göran Hägglund lanserade för att klara fyraprocentsspärren. Nu två år efteråt så framstår kristdemokraterna som en jätteflopp.Centern, som ansvarar för infrastruktur och näringsliv har mest pratat och inget avtryck har synts. Sveriges småföretagare är mycket besvikna, det märks både i media och när jag träffar småföretagare.
Folkpartiet fortsätter sin politik med lag och ordning och är det parti i regeringen, som mest går på tvärs och utmanar moderaterna.
Moderaternas för en politik i regeringsställning, som är långt ifrån de värderingar som är rådande i partiet. Fredrik Reinfeldt bäddar just nu för svåra interna problem och de kommande partistämmorna kommer att bli mycket intressanta.

Två falanger i vänsterpartiet
Vänsterpartiet oroar mig. På riksnivå finns extrema tendenser och jag undrar vart partiet är på väg under Lars Ohlys ledning. Det står klart att det finns två falanger som bekämpar varandra. Miljöpartiet anpassar sin politik för att kunna ingå i en regering efter nästa års val. Det är ett vågspel eftersom det utmanar de gröna i partiet.
Socialdemokraterna har svårt att få genomslag i media. Den omprövning av partiets politik som pågår, medför att partiet blir lite osynligt. Media och andra partier kräver besked om politiken och partimedlemmarna kräver tid för interna diskussioner. Det finns risker i detta, men Mona gör rätt, tycker jag.
Jag har eget personligt minne av Almedalsveckan. Sommaren 1979 efter Harrisburgolyckan, då jag var ordförande för Gotlands SSU-distrikt, så funderade jag och Per-Åke Sandsjö, då distriktskassör i Gotlands SSU-distrikt, på att kuppa med att dela ut ett flygblad inför kvällen då Olof Palme skulle hålla sitt tal.
Vi ville att partiet skulle ompröva kärnkraften. Vi hade flygbladet klart, men modet svek oss i sista stund. Det hade nog blivit en skandal och partiet skulle förmodligen ha krävt vår avgång.

Orosmoln för 2011
Almedalsveckan är en succé för Gotland. Det finns dock ett stort orosmoln och det är 2011 års Almedalsvecka. Om Sverigedemokraterna klarar spärren på fyra procent i riksdagsvalet, så innebär det att de kommer att få tala i Almedalen och det blir ingen roligt upplevelse.
Det kommer att förfula Almedalsveckan och det blir med stor vånda som vi kommer att genomföra den. Må det svenska folket komma till insikt och rösta så att Sverigedemokraterna inte kommer in i riksdagen.
Vi ses i folkvimlet.
Läs mer om