Ännu är inte sista ordet sagt om våra skolor

Gotland2007-05-05 01:09
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I torsdags fick vi veta hur politikerna i majoritetsblocket tänker sig ändra i tjänstemannaförslaget om den framtida strukturen av Gotlands skolorganisation. Den som till stora delar avgörs av elevunderlag och hur man på bästa möjliga sätt skall utnyttja resurser och ge kvalitativ undervisning.

Som bekant är det inte samstämmighet i dessa frågor, och inte heller det förslag som barn- och utbildningsnämndens (BUN) arbetsutskott nu ställt sig bakom inför nästa veckas sammanträde är helt färdigdiskuterat. Majoriteten har i alla fall sagt sitt. Vänsterpartiet likaså. Och de båda förslagen skiljer sig i vissa delar.

Däremot har socialdemokraternas agerande hittills bestått av tystnad. Men på onsdag måste de lägga sina kort på bordet, och gissningsvis kommer de att ligga någonstans mellan majoritetens och vänsterns förslag. Sannolikt kommer det att bli enighet i den politiska behandlingen om att Stenkyrka skola och högstadiet i Fårösund skall bli kvar, trots att båda enheterna föreslogs att läggas ner i tjänstemannaförslaget.

Ytterligare några skolor kommer att bli kvar även efter nästa veckas beslut. Liksom Stenkyrka fyller en vit fläck på kartan så behövs det också göras något i täckningsväg på såväl sydöstra som sydvästra Gotland. Ja, kanske också på mellersta som får stora landytor tomma om både Vänge och Hogrän läggs ned.

Att antingen Stånga eller Rone blir kvar på sydöstra Gotland framgår av det förslag som arbetsutskottet lagt. Lägg då till detta att vänstern har givit förord för Stånga i sitt förslag och man kan med utgångspunkt från detta på goda grunder anta att Stånga blir kvar. Det gäller ju att få så stor politisk enighet som möjligt bakom sådana här beslut, som av många uppfattas som obekväma.

Däremot kan det bli så att BUN lämnar en vit fläck på sydvästra Gotland. Vänstern vill ha Eksta skola kvar, men där har Donners visat intresse att starta en friskola, och det kan mycket väl bli så att man från BUN därmed tycker att den frågan lösts. Fast helt säker är jag inte, då friskolor onekligen ger en icke önskvärd obalans i det elevunderlag som den kommunala förvaltningen räknat med.

Jag har inte lyckats läsa in hur strömningarna går på ett entydigt sätt. Däremot tycker jag alltså att det mesta talar för att Stånga blir kvar när den sätts mot Rone.

Som synes återstår alltså ännu en del frågetecken att räta ut, och kanske kommer det att göras på onsdag. Kanske inte. Så mycket är i alla fall klart att det som vi fick ta del av i torsdags inte är sista orden i den här processen.

Vad jag kan tycka saknas i det här beslutsunderlaget är en större fördjupning om samordning. En sådan mellan skolor kan rätt utnyttjad ge önskvärt kvalitativt resultat. Det kan vara en fördel att låta elever åka buss till en annan skola en halvdag i veckan för att få tillgång till de rätta resurserna än att få samma längre ressträcka varje dag.

Läs mer om