Anpassat till verkligheten

Gotland2007-11-14 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ta inte Skatteverkets förslag om ett höjt fribelopp som en kapitulation för de svarta tjänsterna och en "moderatanpassning". Nej, se det i stället som en anpassning till verkligheten när fribeloppet nu föreslås höjas från 1000 till 10000 kronor per år som inte behöver rapporteras och därmed beskattas. Förutsatt att det sker i uppgörelser mellan privatpersoner. Det belopp som idag gäller sattes i början av 1990-talet, så det är således dessutom en fråga om en anpassning till penningvärdet. Jo, något överskrider det just nu penningvärdesstegringen men å andra sidan skall det gälla för några år framöver.
Givetvis är det senaste tidens avslöjanden som givit debatt om svartjobb - barnpassning på kvällar och liknande - som fått Skatteverket att föreslå förändringen. Nu får man en gräns som gör att vi kan betala för enstaka tjänster eller att man inte skall behöva känna sig som brottsling vid väntjänster, sådana som ofta görs grannar och bekanta emellan. Däremot har jag inget emot att resurser nu sätts in för att avslöja dem som nu överskrider fribeloppet. De har inte längre någon sympati att hämta. I alla fall inte hos mig.
Det här förslaget kommer att göra att vi är många som slipper slita med dåligt samvete. Alltså om det är rätt eller inte att grannen med sin traktor snöröjer min infart och jag å andra sidan är honom behjälplig med någon mindre syssla, som att formulera en skrivelse till någon myndighet.
För Gotlands del kommer förslaget också att få stor betydelse för dem som hyr ut delar av sin bostad till studerande eller hela sitt boende till turister under en kortare säsong. Nu kommer fribeloppet där att höjas från 4000 till 10000 kronor.
Jag är medveten om att statskassan nu går miste om en del skatteintäkter från dem som hittills varit noggranna med sina kvitton. Men den nackdelen kan mycket väl uppvägas av att när man nu får mer rimliga gränser så blir fler också mer samvetsgranna och i slutändan ger det ändå ökade inkomster till vår gemensamma kassa.
Läs mer om