Antiideologisk förnyelse behövs
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det har jag inte avsett med min artikel och det tror jag inte är möjligt. Mitt ärende var ett helt annat och gäller frågan om hur vårt gemensamma kapital (det arbetande folkets och kapitalägarnas) skall fördelas.
Att alltför mycket kapital ackumulerats i de rikas händer är grunden till det problem som lett till den ekonomiska kris som vi nu genomlever. En på kapitalismens och det amerikanska systemets välsignelser blint troende, som DN:s gamle chefredaktör Hans Bergström, vägrar att ta till sig en sådan tanke.
Han försvarar vinsten som ett skötebarn (DN 5/8) och kallar Jämtins tankar (DN 28/7) med skattemedel reserverade för allas välfärd som villfarelser.
Bättre planerad ekomomi
Att Svensson är inne på samma linje är naturligtvis tråkigt. Att försvara rätten till orättvist fördelad vinst är knappast behövligt.
Vad jag i min artikel ville fråga om var om en bättre planerad ekonomi (kanske rent av knuten till lokala produktionsordningar) och en mer nyanserad bild av tillväxtens välsignelser skulle kunna leda utvecklingen i en riktning som just gagnade folket. Jag varnade också för ideologiska låsningar, det vill säga sådant som Bergström tillskriver "Jämtin och hennes gelikar" och som han själv, utan att vilja förstå det, gör sig skyldig till.
Samsyn före konflikt
Jag vill ha en förnyelse (reformering av det globala kapitalistiska systemet) och en politisk mobilisering för nya idéer, som dels utgår från de historiska realiteterna men samtidigt förmår se framåt.
Jag frågar mig om det finns en sådan ideologi. I så fall måste den vara trolös, det vill säga ha förmågan att ta in andras åsikter och ståndpunkter. Samsyn istället för konflikt med näring hämtad från olika håll. Alltså en slags antiideologisk hållning.