Är det riktigt så enkelt?

STRANDSATT. Färjetrafiken drabbades hårt av den hårda vinden. Flera turer ställdes in. Gute blev kvar i hamn och går idag med farligt gods.

STRANDSATT. Färjetrafiken drabbades hårt av den hårda vinden. Flera turer ställdes in. Gute blev kvar i hamn och går idag med farligt gods.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2009-10-16 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Om man får tro ledande politiker och ledarskribenterna i Gotlands Tidningar är det enkelt att lösa frågan om att tillförsäkra att transporter till och från Gotland inte kommer att kosta mer än att transportera gods samma sträcka på land. Genom att ta bort bemyndigandet för rikstäckande speditionsföretag att lägga på en mycket marginell avgift, 0,4 procent på fakturan för transporter i landet anses problemet vara löst. Man tycks anamma Tillväxtanalys bedömning att så kallade dynamiska krafter uppstår som skapar en konkurrenssituation inom transportnäringen i landet som ger effekten att det kommer att bli "vägpriser" mellan Gotland och fastlandet.
Hur kan det komma sig att 22 föregående utredningar inte kommit på denna geniala metod? Varför har det inte varit kravet från det gotländska samhället tidigare?
Bemyndigandet som de rikstäckande speditionsföretagen har innebär att de helt lagligt kan omfördela intäkter från sina fraktköpare i landet och använda dessa medel för att sänka kostnader för kunderna för transporter mellan Gotland och fastlandet. Det rör sig om en intern omfördelning av medel inom respektive speditionsföretag och inga statliga subventioner.
I det fall leverantörer av gods till Gotland tillämpar system som inte innebär merkostnad för kund utöver "vägpris" så är det inga problem. Likaså om godsleverantörer på Gotland erbjuds att frakta till fastlandet för "vägpris". Det vill säga inga merkostnader tas ut för färjetransporten. Riksavtal som vissa företag tillämpar kan få den effekten.
Om det sker ett extra påslag på grund av färjetransport så drabbas det gotländska näringslivet och ytterst konsumenterna på Gotland om det handlar om merkostnader i intransporten till Gotland. En kostnadsneutral konkurrenssituation kräver att merkostnader på grund av färjetransport betalas av någon.
Vad som måste undvikas är att den situation uppstår igen som gällde innan Gotlandstillägget och Högstprisregleringen infördes. Problemet då var höga fraktkostnader som gjorde det svårt för gotländska näringslivet att marknadsföra produkter utanför Gotland. Extra frakttillägg påfördes för leverans till Gotland och många företag som tillämpade fraktfri leverans i landet undantog Gotland.
Konkurrensen om transportuppdragen kommer naturligtvis förbättras om Gotlandstillägget tas bort och speditionsföretagen höjer priserna. Fler transportföretag som idag av lönsamhetsskäl valt att inte trafikera Gotland kommer då att bli intresserade. Men det är just högre fraktkostnader som måste undvikas. Av den anledningen har genom åren strategin varit att behålla Gotlandstillägget tills en annan lösning finns som neutraliserar merkostnader i färjetransporten. Jag menar att den strategin fortfarande bör gälla.
Läs mer om