Är det så här jag vill se Slite?
Hur man överhuvudtaget kan tillåta sig att förstöra en bruksmiljö genom att ge bygglov till det annex, den bruna låda, som nu ligger vid Slitebadens hotell, det är bara att förundras över. Inför uppsnyggningen av Slite undrar Ingrid Thunegard: Är det så här jag vill se Slite? Eller önskar jag något helt annat?
Foto: Håkan Ericsson
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Gå och dona lite i affärerna, dricka kaffe vid Bagarns. Ta en sväng till biblioteket eller det badhus, som finns i Hemse men inte i Slite, trots all överloppsvärme från Cementa.
I Slite skulle jag vilja bada och äta om söndagarna året runt och dricka kaffe när jag har lust vid sjön. Där ligger Gotlands vackraste skärgård och det finns så mycket att betrakta därute i havet. Det skall vara ett nöje att åka till Slite.
Bekymret med Slite idag är att det som känts som centrum splittrats upp över hela byn. Affärer har flyttat ut till Sjuströmmar eller till stora vägen. Förändringen avdödar det som ofta är trivsel med ett samlat affärsliv.
Inte förstöra en bruksmiljö
Det vackraste i Slite är den långa mjuka stranden och hotellparken mot den gamla kajdelen. Det är de platser som borde öppnas upp och länkas samman på ett mera självklart och genomgripande sätt. Stranden, kusten, hamnmiljön kan inte få ligga i bakvatten. Det skall ligga i framkanten av samhället.
Hur man överhuvudtaget kan tillåta sig att förstöra en bruksmiljö genom att ge bygglov till det annex, som nu ligger vid Slitebadens hotell, det är bara att förundras över.
Det är en brun låda, som bryter så totalt mot hela miljön och den skönhet, som hotellparken speglar sommar som vinter. Det heter "att man skall säkerhetsställa allmänna intressen" eller "tänka på höga natur- och miljövärden". Här har marknadsintressen som alltid gått före miljön.
Vill man göra Slite intimt och grönt kan man börja med att flytta på samma bruna låda och alla byggarbetsplatser, som numera pågår i en ständig ström på torgen. Sen kan var och en göra sin egen vandring utifrån förslaget från tekniska förvaltningen och fundera på om det är vad ni önskar er som förändring.
Säg högt: Är det så här jag vill se Slite? Eller önskar jag något helt annat?
Själv började jag vandringen söderifrån vid Systembolaget och gick mot hotellparken. Omgående inser jag att den gröna miljön kommer att krocka med Systembolagets lossning.
Kör sönder grönområdet
Spritlångtradare, som skall fram måste över grönområdet på något sätt. Backa och vända är inte tal om. Likadant blir det 50 meter norrut vid Konsums lossningsplats. Långtradare kommer att köra rakt över den gröna ytan. Mycket backa och vända blir det.
Pressbyrån som inte är vacker den heller, verkar få ligga kvar. I Bosses bildäck kan man däremot plantera blommor från höst till vår. Det kan bli riktigt vackert om man kan få vintergrönt att hänga kvar i upplaget av avlagda däck.
Så står jag framför biblioteket och teatern och här öppnar sig den gröna delen medan handikapparkeringen försvinner. Här skall stråket knyta an till den gamla hotellparken. Klämma in ett nytt hus på det nuvarande torget mittemot Ica blir fullkomligt obegripligt. Det tar bort hela scenariot av grönska, när man kommer gående från Storgatan.
Möjligtvis blir man av med bilden av Lantmannas gamla silo bortanför parken, men tar samtidigt med husidén död på det glädjerika gröna och luftiga och gör med huset stråket till vilket gångstråk som helst i en förort i Stockholm.
Det kallas aktivitetspark och självklart har ungdomarna fått tycka till, antar jag.
Bostäder i gamla silon!
I städer där industrier dör bort, får industrilokaler nya innevånare. Och nytt tänk. Kan vattentorn bli bostäder, kan väl en silo, som reser sig skyhögt mot himlen också omvandlas till bostäder.
Varför inte lägenheter för 60 plus i Lantmannas nu så tomma lokaler. Kommunen borde sätta en ära i att köpa upp någon fastighet på Storgatan, riva den och se till att havet kliver rakt upp och in på Storgatan.
Då blir Slite, trots fabrikens ständiga skugga, rasande grannt i mångas ögon. Låt oss arbeta för ett Slite, som får kylaren att vända från Visby till Gotlands vackraste skärgårdsort.