Att organisera sig fackligt är det inte många som tänker på. De tänker ju bara arbeta några år i det nya landet och sedan återvända hem, lite rikare och med nyttig arbetserfarenhet.
Arbetsgivarna jublar, för här kommer det unga pigga människor, som arbetar bra och gärna för lite lägre lön än vad de inhemska arbetarna gör.
De gynnar lönedumpningen
En del arbetsgivare säger också till sina anställda att vi anställer dig, men då får du inte gå med i facket.
Fackföreningarna ser med ogillande på gästarbetarna. Inte för att de kommer från ett annat land, utan för att de gynnar lönedumpningen och dessutom sällan vill gå med i fackföreningen.
Nu skulle man kunna tro att vi pratar om lettiska byggarbetare i Vaxholm eller polska byggnadsarbetare. Men det här gäller faktiskt svenska hotell och restauranganställda i Danmark. I Danmark är lönerna i allmänhet högre än i Sverige och den danska kronan är värd cirka 20 procent mer än den svenska.
Till Danmark och Norge
Detta lockar många unga svenskar att åka över sundet för att söka sin lycka och tjäna snabba pengar.
Inte tänker man då på att man ska vara solidarisk med den lokala fackföreningen. Inte tänker man då på att man riskerar att försämra löneläget för de danska restaurangarbetarna.
Svenskarna dagpendlar eller arbetar en kortare tid i Danmark och behöver inte bry sig om att även om lönen är högre än i Sverige så är även kostnadsläget i allmänhet högre.
Lite av samma förhållanden råder i Nordnorges fiskfabriker med svensk ungdomar, som i en rasande takt filear den norska fiskefångsten. Det kan ibland vara lättare att se ett problem från den andra sidan. I Sverige är vi så vana att se ner på de utländska arbetare som kommer hit och söker sin lycka.
Likaså är det lätt att tycka att fackföreningarna ska väl inte lägga sig i om några utlänningar vill arbeta för en lägre lön.
Ofta tycker samma personer som tycker det är helt okej att lettiska och polska byggnadsarbetare ska arbeta för lägre lön, att det är fruktansvärt att svenska arbetare ska få lägre lön än sina danska kollegor när de gör samma jobb.
Se det från ett annat håll
Samtidigt kan svenska arbetare och fackföreningsfolk kanske få en något mildare syn på de utländska arbetarna genom att titta på Danmark.
Istället för att hota, som har förekommit, kan man försöka få en dialog och förklara varför de ska ha samma löner som oss, även om de är fullt nöjda med sin, för oss för låga, men för dem en högre lön än de kunde få hemma.
Ibland är det nyttigt att se saken från ett annat håll.