Åsikter är inga sanningar
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Oppositionen i Sverige lägger till exempel gång efter annan fram sina teser om hur mycket bättre allt skulle ha varit om bara de haft den verkliga makten.
De behöver inte bevisa nånting, utan kan till och med säga sånt som att "en socialdemokratisk regering skulle ha fört en politik som gav en arbetslöshet, som var minst en procent mindre, än de borgerligas arbetslöshet" (Håkan Ericsson, Gotlands Folkblad 18/6).
Ursäkta?
Varför just en procent? Varför inte tre, eller sju?
Väljarnas betyg är ett annat, gapet mellan regering och opposition minskar vilket är ganska anmärkningsvärt eftersom oppositionen oftast brukar gå framåt i kriser och lågkonjunktur.
En annan, hyfsat tung instans, ger också den svenska regeringen ett helt annat betyg än oppositionen och dess anhängare: Internationella valutafonden (IMF) som häromdagen gav sitt omdöme om den svenska ekonomin.
Och Sverige får beröm.
"Myndigheternas agerande har varit snabbt och lämpligt, betygsatte Peter Doyle" chef för IMF-delegationen, i Svenska Dagbladet (16/6). I artikeln redovisar reportern också att det finns somliga som anser att regeringen ska satsa fler miljarder för att bättra på ekonomin. "Vi håller inte med" säger Peter Doyle.
Det står var och en fritt att grunda sina åsikter på vilkas tolkningar man vill: Håkan Ericssons, Thomas Östros, Leif Ohlys. Eller IMF.
Sen kräver jag faktiskt mer av Håkan Ericsson än att dra in mig i sina drömmar om regeringens ondskefulla planer. När har jag sagt eller skrivit att kommunens välfärd är "för dyr och för ineffektiv" som påstås i gårdagens ledare?
Nej, just det aldrig. Lika ofta har jag förespråkat skattesänkningar framför en fungerande välfärd.
Åsikter är inte sanningar men de ska banne mig inte heller vara rena lögner.