Återstår att se om Obama är värd priset

Gotland2009-10-10 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Den norska Nobelkommittén brukar gilla att överraska. Men valet av USA:s president Barack Obama till årets fredspristagare måste ändå räknas som ett av de mest häpnadsväckande besluten i kommitténs historia. Inte minst med tanke på att tidsfristen för att nominera fredspristagarna gick ut den 1 februari, när Obama precis hade svurits in som president.
Två amerikanska presidenter har tidigare fått fredspriset under tiden de har suttit vid makten. Men de blev båda belönade under sina andra mandatperioder, när de redan hade uppnått betydande diplomatiska framgångar.
Theodore Roosevelt fick priset 1906 för att ha bidragit till att mäkla fred mellan Japan och Ryssland. Woodrow Wilson fick det 1919 för att ha varit med och grundat FN:s föregångare, Nationernas Förbund.
Det händer också att aktörer i aktuella politiska processer har belönats - för att stötta en pågående utveckling mot fred och demokrati. Men i de fallen finns alltid en risk att priset stjälper snarare än hjälper.
I vissa fall har Nobelkommittén prickat rätt. 1983 fick den polska fackföreningsledare Lech Walesa priset för sin kamp för organisationsfrihet och demokrati. Några år senare, 1990, fick Michael Gorbatjov fredspriset för sina insatser för att montera ned Sovjetdiktaturen.
I andra fall har fredspriset blivit ifrågasatt i efterhand. År 1994 gick det till Yassir Arafat, Shimon Peres och Yitzhak Rabin, en trio vars ansträngningar för att mäkla fred i Mellanöstern inte kan påstås ha gett något långvarigt resultat.
Nobelkommitténs motivering för att ge priset till Obama just i år är hans "extraordinära insatser för att stärka den internationella diplomatin och samarbetet mellan folken". I motiveringen nämndes särskilt hans engagemang mot kärnvapen.
"Nobelkommittén har genom sitt 108-åriga arbete hela tiden stått för samma värderingar som den nuvarande amerikanska presidenten står för", sade ordföranden Thorbjørn Jagland.
Visst har Obama potential att uppnå stora framgångar internationellt. Till skillnad från sin föregångare George W Bush är han intresserad av globalt samarbete - vilket i sig har förbättrat USA:s anseende i världen.
Men än så länge har Obama faktiskt inte lyckats åstadkomma särskilt mycket på den internationella arenan. Ansträngningarna för att mäkla fred i Mellanöstern har inte hunnit ge något positivt resultat. Obama måste fortfarande hitta strategier för att dra sig ur Irak, avvärja kärnvapenhotet i Iran och skapa lugn i Afghanistan.
Och något annat hade man inte heller kunnat förvänta sig - han har trots allt bara varit president i omkring åtta månader.
Under fredagen kom ett otal reaktioner från makthavare runt om i världen. Vissa ansåg att valet av Obama var djärvt och genialiskt, andra att han får priset alldeles för tidigt.
Om Obama är värd Nobels fredspris eller inte återstår att se. Det är många runt om i världen som hoppas - och tror - att han en dag gör sig förtjänt av det.
Läs mer om