Att publicera är förenat med ansvar
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är lätt att känna empati med barnens pappa, som vädjat till sajten att ta bort bilderna. Och det är lätt att reagera med ilska över The Pirate Bays vägran - inte minst sedan sajtens företrädare lämnat ett svar till pappan som totalt saknar respekt och medkänsla:
"Det var ett jävla tjat. Nej, nej och åter nej."
Men egentligen är frågan ganska komplicerad.
The Pirate Bay gör inget olagligt. Protokollet är en offentlig handling, vem som helst kan beställa det från tingsrätten. Och det finns inget i lagen som förhindrar att man tillhandahåller länkar till dokument med bilder på döda barn.
Starka reaktioner
Frågan är vad spridandet av protokollet kan leda till, i förlängningen. Flera makthavare har reagerat starkt, bland dem justitieminister Beatrice Ask.
Nu ska justitiedepartementet granska regelverket, en lagändring kan bli aktuell. Det måste finnas ett skydd för "enskilda människor som kan bli väldigt kränkta och illa berörda och där det inte finns ett intresse av allmän insyn", förklarade hon i Ekot på lördagen.
Pressombudsmannen Yrsa Stenius tror också att spridandet av bilderna kan få konsekvenser för medierna. Risken finns att den snabba informationsspridningen på nätet undergräver dagens system, där få handlingar sekretessbeläggs men där medierna gör pressetiska bedömningar och inte publicerar allt.
"Att publicera något är förenat med ansvar och jag tycker det är skrämmande att Pirate Bay anser att man inte behöver ta någon etisk hänsyn," sade hon i Svenska Dagbladet.
Går över gränsen
Många av användarna på fildelningssajten har också protesterat - att sprida bilder på mördade barn är att gå över gränsen, anser de.
Men till saken hör att det inte är en justitieministers sak att bedöma allmänintresset. Och även om offentlighetsprincipen är central för journalistiken är den inte enbart tänkt för journalister - den finns till för att medborgarna ska kunna informera sig om vad myndigheter och makthavare sysslar med.
Dagens debatt har orsakats av att informationstekniken gjort det oändligt mycket lättare för vanliga medborgare att få tag på och sprida material som tidigare främst använts av traditionella medier.
Enskilda blir rättslösa
Det är på många sätt en bra utveckling, eftersom det stärker medborgarnas möjligheter att granska makten. Samtidigt finns det negativa sidor, eftersom det inte finns något utarbetat självsaneringssystem bland bloggare och i medborgarjournalistiken på internet. Enskilda som hängs ut kan känna sig fullkomligt rättslösa.
Två goda principer står mot varandra - rätten till offentliga handlingar och rätten till personlig integritet. Det som behövs är en sansad debatt om hur det i framtiden ska bli möjligt att granska domstolarnas makt, utan att staten i onödan sprider känsliga uppgifter om privatpersoner. Att nu låta känslorna styra och hasta fram undantag från offentlighetsprincipen vore ett allvarligt misstag.