Att snåla på skolmaten är varken klokt eller magiskt!
Det blir svårt för eleverna att finna sig tillrätta i kunskapsskolan om de inte får näring och ork att ta till sig det som lärs ut. Skolmaten spelar då en otroligt viktig roll! Att snåla på skolmaten är varken långsiktigt eller magiskt!
Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Fortfarande verkar Lena Celion inte förstå att barn- och utbildningsförvaltningen redan har "vänt på alla stenar". Det som behövs är nya, friska pengar för att säkra den så viktiga skolmaten.
Det som ändå ryker är bland annat salladsbord och frukt när det serveras soppa. Barn- och utbildningsförvaltningen ser ingen annan råd än att genomföra de här försämringarna och det har jag full förståelse för. I kommunalekonomiska sammanhang kan man inte trolla med knäna.
Näring och ork att lära
Ändå är det så fruktansvärt beklagligt att de höjda livsmedelspriserna ska drabba våra elever. De, om några, behöver verkligen få i sig näring för att kunna leverera goda resultat, för att kunna ta till sig all den kunskap deras pedagoger serverar dem
Att snåla på skolmaten rimmar oerhört illa med allt det som annars sägs i debatten just nu. Skolminister Björklund, som för övrigt avslöjats som endera lögnhals eller urusel på matematik och statistik, pratar ständigt om att han vill "införa" en kunskapsskola.
Det låter ju fint (även om jag är av den bestämda uppfattningen att Sverige redan har en kunskapsskola). Emellertid blir det svårt för eleverna att finna sig tillrätta i kunskapsskolan om de inte får näring och ork att ta till sig det som lärs ut. Skolmaten spelar då en otroligt viktig roll!
Nu kommer säkerligen någon att börja tala om föräldraansvar, men det hör inte hemma i den här diskussionen. Vi vet att inte alla föräldrar, av olika skäl, förmår ge sina barn den näringsriktiga mat de behöver och då måste samhället kunna jämna ut åtminstone den skillnaden i förutsättningar.
Detta poängteras också av Gotlands kommuns dietist Elisabeth Drugge, som menar att skolmaten är en tydlig klassfråga. Det är faktiskt också så, att skolan har ansvaret för barnens näringsintag under den tid barnen är i skolan.
Blir skolmaten fredad?
Livsmedelspriserna kommer sannolikt inte heller att sjunka inom en överskådlig framtid. Vi är på väg in i en lågkonjunktur med allt vad det innebär, och då är det dessvärre risk för ytterligare försämringar i skolmaten.
Tjänstemän och bespisningspersonal gör vad de kan för att undvika försämringar, men när spargrisen är tom måste man snåla och då blir det skolmaten som stryker på foten. Den borgerliga majoriteten måste snart bekänna färg och visa om skolmaten är prioriterad eller ej, fastställa en minimistandard.
Att snåla in på skolmaten rimmar också illa med det varumärke, som nu framarbetas inom Gotlands kommun. Varumärket "det magiska Gotland" har mitt stöd, men hur magisk är en kommun där kommunledningen missunnar eleverna en dräglig standard på skolmaten?
Tilläggsanslag för skolmaten
Ordet för det är snarare tragiskt. Vi vill öka befolkningen på Gotland och vi vill bland andra locka till oss barnfamiljer. Hur sugna blir de på att placera sina barn i en verksamhet där barnens skolmat ständigt är i riskzonen?
Tilläggsanslag är sällan en god utväg i krisartade situationer eftersom lösningen i få fall når problemets kärna. Men, i det här fallet, när det handlar om att säkra att eleverna orkar ta till sig kunskap och får gå i en hälsofrämjande skola, vore ett tilläggsanslag verkligen på sin plats.
Att snåla på skolmaten är varken långsiktigt eller magiskt!