Av åtta år med S-styre har sex gett positivt

Gotland2019-11-04 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

REPLIK

Vi är i budgettider. Det kan tyckas internt och oviktigt. 

Det är precis tvärtom helt avgörande för det Region Gotland vi gotlänningar ska möta varje dag. Jag läser somliga insändare och förvånas. Det påstås att vi som styrt lämnar ladorna tomma. Det antyds att vi socialdemokrater alltid har spenderbyxor på och lever över våra tillgångar. 

Så är det inte. Vi har de senaste tre åren tagit ansvar för ett tufft sparpaket om 170 miljoner där vi i flyttat pengar till hälso- och sjukvården samt omsorg där vi vet att utmaningarna är störst framöver. 

Under våra åtta år i styret har vi haft positivt resultat sex av dem. De senaste tre åren har vi gjort överskott med 418 miljoner samtidigt som vi lyckats hålla nere kostnadsutvecklingen bättre än snittet i riket. 

Begreppet spara i ladorna är knepigt. Kommunallagen medger inte att överskott får föras över från år till år. Vi har istället amorterat på lån för att frigöra utrymme för andra viktiga investeringar, ökat underhåll av fastigheter och satsat på förebyggande insatser. Allt det kommer bidra till minskade kostnader framöver. 

Utöver det har vi lyckats satsa på löneutveckling generellt men också på mer jämställda löner. 

Eva Bofride tycker att jag och Socialdemokraterna är populistiska nu när vi inte tycker att nya sparpaket är rimliga. Det får stå för henne. 

Vi vet genom erfarenhet att de besparingar vi hämtat hem gör det svårt att hitta kommande besparingar utan drastiska förändringar och yxhugg i verksamheter som riskerar mycket. 

När då Kostnadsutjämningen ger positivt utfall för Gotland är vi istället övertygade om att vi nu behöver investera det i våra medarbetare, i våra barns förskolor och skolor och i den vård och omsorg som möter allt större behov. 

Att se behoven och förutsättningarna och lägga budget utifrån det är inte populism. Det är istället pragmatism. Just det som Eva Bofride föreslår vore bra. 

Socialdemokraterna har tagit ansvar för tuffa besparingar. Många har jobbat hårt för att klara det. Nu ser vi att vi behöver ge arbetsro och framtidstro. Vi behöver värna medarbetare så fler vill jobba hos oss och stanna kvar för att bidra till utveckling. Det är svårt att möta ökade behov med mindre resurser. Så tar vi ansvar.