Av fornminnen lär vi oss

Gotland2008-08-04 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Fornlämningar, sommaröppna kyrkor och museer är utmärkta utflyktsmål. Och brottsplatser. Statens samlingar och de föremål Svenska kyrkan fått i uppdrag att förvalta hotas av stölder och skadegörelse. Riksantikvarieämbetet föreslår i en ny rapport att en särskild grupp inom rikspolisen ska lösa kulturarvsbrott.
Det finns en klar poäng i att samordna. Kulturarvsbrott är komplicerad - men nedprioriterad - brottslighet. Vad är en stulen kruka jämfört med ett rånbyte? Men krukan kommer att betinga ett stort värde på en svart marknad, ofta utomlands. Handeln med stulna föremål är en del av den internationella organiserade brottsligheten.
Men det är inte bara knyckta krukor som oroar. Det viktigaste skyddet för kulturarvet är allmänhetens kunskap och intresse, tyvärr bristvaror i dag. Oförsiktig sportdykning och fisketrålning skadar Östersjöns skeppsvrak.
Okunskapen om fornminnen i skogen leder varje år till skador som är svåra att reparera. Bristande intresse för humanistiska ämnen i såväl grund- och gymnasieskola som högre utbildning kan vara en bidragande orsak. Vi är sämre i dag på att känna igen och uppskatta spåren från historien.
Läs mer om