Bara svenskt i julklappssäcken?

Gotland2008-12-10 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
"Om ni öppnar julklappen och det står ’made in China’ - då har ni inte gjort mycket för att säkra jobben i Sverige". Så förklarade statsminister Fredrik Reinfeldt hur man räddar svenska jobb i Rapport.
I Reinfeldts julklappssäck kan det bli magert. Det svenskaste vi har är en trähäst från Dalarna. Träet tas från dalaskogen, färgen tillverkas i Falun. Men det är osäkert om motorsågen som sågat träden eller svarven som gör den unika formen faktiskt är tillverkade i Sverige. En dalahäst är nog ändå en godkänd julklapp i statsministerhemmet Sagerska, men hur mycket annat får egentligen ta plats i säcken?
Det mesta som tillverkas här i landet har komponenter eller tillverkningsprocesser som är beroende av "made in utlandet". Och det är bra för alla inblandade.
Det är lätt i kristider att bli nationalpopulistisk. Vi såg det i den amerikanska valrörelsen där den i övrigt kloke Barack Obama menade att det viktigaste är att investera så att amerikanska jobb blir fler, inte skicka pengarna utomlands. Nu sprider sig alltså den inställningen till Sverige - om än så länge bara i tal, inte i handlingar.
Obama utsåg Hillary Clinton till utrikesminister och hon har en liberalare syn på frihandel än sin chef. Vilket kanske visar att det är lättare att i en valrörelse värna hemåt än att göra praktisk politik av det som förmodligen i slutänden ändå skulle leda till färre inhemska jobb.
Det är en flertusenårig sanning att av handel blir alla rikare. Idéer delas och produktion specialiseras. Om allt skulle tillverkas överallt skulle varje sak bli sämre än om biltillverkaren är världsbäst på bilar, den som tillverkar dalahästar är världsbäst på kurbitsmålning och så vidare.
I dag finns oanständiga tullar mot framför allt mat. Tullar och EU:s jordbruksstöd gör de fattiga fattigare. Bra mat skulle kunna produceras utanför Europa, där är klimatet bra och råvarorna många. Men istället ger EU pengar till överproduktion som antingen bränns upp eller skänks till länder vars bönder får se sina produkter bli osäljbara - de fattiga blir fattigare. Med fri handel skulle vår mat bli billigare och matproducenter utanför EU skulle kunna sälja. Alla vinner - förutom möjligtvis de europeiska bönder som i konstgjord bidragsanda fortfarande klarar sig trots bitvis undermåliga produkter.
Det är svårt att tro att en moderat statsminister skulle sitta i tv och indirekt uttala sig mot frihandel. Förmodligen var det inte heller Fredrik Reinfeldts syfte - utan meningen var att klappa den inhemska opinionen medhårs.
Läs mer om