Barn avisas till krig

Foto: GIANLUIGI GUERCIA / AFP / SCANPIX

Gotland2008-10-24 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Sverige har länge haft ett gott rykte i flyktingfrågor. Människor som flytt från oroshärdar har kunnat få skydd här. Framförallt har Sverige kunnat erbjuda barn trygghet. Den tryggheten håller långsamt på att brytas sönder.
Barnombudsmannen Lena Nyberg har uppmärksammat att Sverige de senaste åren har blivit så pass mycket hårdare i sina avvisningsregler, att vi som stat numera bryter mot FN:s barnkonvention. Det är en allvarlig överträdelse. Ändå är migrationsminister Tobias Billström (m) skrämmande osynlig ifråga om flyktingbarn. Bryr han sig alls?
De barn som söker uppehållstillstånd har oerhörda trauman bakom sig. De har bevittnat fruktansvärda händelser och förföljs ofta hela livet av mardrömmar, ångest och annan psykisk problematik. Att dessa barn kan erbjudas trygghet och professionell hjälp är avgörande. Sverige har en, än så länge, väl utbyggd välfärd och dessa barn får plats i den. Vi har möjlighet att hjälpa de här barnen, men väljer istället att skicka tillbaka merparten av de hjälpsökande barnen till krig och elände. Hur kan detta få fortgå?
I somras fattade Migrationsverket ett beslut som blev i stort sett prejudicerande. En sextonårig pojke avvisades till sitt hemland Irak. Hans skäl för att söka uppehållstillstånd ansågs inte tillräckligt "ömmande". Detta trots att den omyndige pojken inte hade någon anhörig att återvända till. Är det här Sveriges sätt att se "till barnens bästa"?
Om barnen inte har några föräldrar, som tar emot dem när de skickas tillbaka, placeras de, enligt Migrationsverket, på någon typ av institutionsboende, på barnhem eller liknande. Är det ett agerande värdigt en välfärdsstat?
Att barn får en trygg uppväxt, fri från hot och våld är avgörande för resten av livet. Många av de barn som söker asyl i Sverige har redan bevittnat mer misär än vad vi någonsin kan föreställa oss. Ändå behöver det inte vara för sent att ge dem trygghet och omsorg. Om Sverige ska ha något alls att säga till om i människorättsfrågor framöver bör Tobias Billström snarast möjligt se över Migrationsverkets spelregler, så att vi åtminstone följer våra åtaganden enligt FN:s barnkonvention. Det är det minsta man kan begära!
Läs mer om