Barnsexhandel och handkräm
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är, föga överraskande, en dyster läsning. Trafficking och barnsexhandel fortsätter att florera. I Sverige och i världen. Varför? Jo, därför att det finns en marknad. Män som efterfrågar barn som sexobjekt. Därmed tillhandahålls denna "vara" av kriminella grupperingar för att tjäna grova pengar.
Barn en handelsvara
Barn blir en handelsvara, inte en människa med en löftesrik framtid. Samtidigt som världen står vid sidan om och ser på.
Är detta rimligt år 2009? Naturligtvis inte. Men varför reagerar då inte politiker och beslutsfattare med högsta prioritet på dessa grymma fakta? Att över en miljon barn blir sexslavar varje år kan väl inte accepteras? Eller att trafficking av barn ökat från 15 till 22 procent under en fyraårsperiod. Eller att man nu ser en tydlig tendens att trafficking ökar inom länder, från landsbygd till stad, från en region till en annan. Detta för att trafficking inte skall bli lika uppenbar som när den korsar gränser.
Kreativiteten är stor för att exploatera barn. Den ekonomiska krisen tunnar dessutom ut skyddet runt de utsatta barnen. Så kan man hålla på att presentera den ena osannolika uppgiften efter den andra. Kvar står att allt detta är vedervärdigt och måste stoppas. Hur kan människan annars påstå sig var mänsklig eller medmänsklig. Det som hon i grunden vill vara och var tänkt att bli.
Eftersom den officiella världen inte tar tag i detta, trots ett antal internationella konferenser för att stoppa barnsexhandeln, då måste enskilda människor och humanitära frivilligorganisationer träda in. Detta har genom historien många gånger visat sig vara den enda möjligheten att komma till rätta med avarter i vår värld. Det kallas demokrati och kommer från folket. Den kraften är ofta obändig.
Kampanj mot barnsexhandel
Nu har internationella ECPAT startat en treårskampanj mot barnsexhandel med mottot: Barns skydd mot övergrepp ligger i våra händer. Man samarbetar med ett framgångsrikt internationellt företag, The Body Shop. Ett unikt företag i kosmetikabranschen, grundat 1976 av Anita Roddick i en liten butik i engelska Brighton. Idag med över 2 000 butiker i 50 länder. The Body Shop har från första stund och genom alla år strikt följt en etisk kod, och sannolikt därför blivit framgångsrikt.
Alla produkter är etiskt framställda, är vegetabiliska och aldrig djurtestade. Genom åren har Anita Roddick haft ett målinriktat socialt engagemang, ofta med inriktning på barn. Hon har karaktäriserats som en internationell aktivist för mänskliga rättigheter. Hon har adlats för detta engagemang och för sitt företags inriktning. "Business är inte bara pengar, det också ansvar." Hörde ni, affärsfolk i alla länder! Man kan tjäna pengar och göra gott samtidigt. Ni avgör själva vilket eftermäle ni vill ha.
Handkräm som kampanjmedel
Nu drar kampanjen igång, bland annat i The Body Shops alla butiker över världen. En särskild handkräm har tagits fram som kampanjprodukt där 77 kronor av produktprisets 125 kronor går direkt till ECPAT:s kamp mot barnsexhandeln.
Kampanj mot barnsexhandel +
handkräm = Sant!