Bättre återställa a-kassan

Foto: Björn Larsson Ask / Svd / SCANPIX

Gotland2008-12-12 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Så har då även finansminister Anders Borg insett att regeringen gjorde fel som chockhöjde avgifterna till a-kassan 2007. En höjning som gjort att en halv miljon människor gått ur och nu saknar ett rejält arbetslöshetsskydd.
Visst, det är bra att Borg insett det misstag som det var att på det här sättet mixtra med a-kassan. För inget försäkringsbolag klarar av att behålla sina kunder om man samtidigt som premien höjs försämrar villkoren. Precis det som alliansregeringen gjorde efter valsegern 2006.
Den teoretiska tanken bakom var inte fel. Förutsatt att avgifterna har påverkan på löneutvecklingen - vilket med fog kan ifrågasättas - så kan det vara rimligt att låta arbetslöshetsnivån styra vad a-kassemedlemmarna skall betala.
Men nu fungerar det inte fullt så rakt och enkelt. Många a-kassor är så stora och breda och omfattar ganska vitt skilda yrkesgrupper. Den uppgång av arbetslösheten som vi ser nu, och som under 2009 och 2010 väntas få stort genomslag på a-kasseavgifterna, har ingenting med löneutvecklingen på vare sig enskilda yrkesområden eller i landet som helhet att göra.
Enligt en analys från TCO som redovisas av dess ordförande Sture Nordh kan under 2010, vid en arbetslöshet på nio procent, stora a-kassor som Unionens, Kommunals och Sekos tvingas till en höjning av månadsavgiften på över 100 kronor. Detta trots att regeringen från 1 juli 2009 sänker med 50 kronor per månad.
I nuvarande konjunkturläge är risken kanske inte så stor att en sådan höjning leder till nya avhopp. Tvärtom. Allt talar för att inför risken för fortsatta varsel och uppsägningar de flesta vill behålla denna trygghet och fler söka sig till den. Men det blir däremot en indragning av köpkraft, ungefär som en skattehöjning. Och nya sådana skulle finansminister Borg, ja inte ens vänsterledaren Lars Ohly, komma på tanken att förslå i en lågkonjunktur.
Därför bör regeringen, åtminstone temporärt, upphäva den nuvarande kopplingen mellan arbetslöshets- och avgiftsnivå. En återgång till tidigare avgift bör även övervägas. Det skulle få stimulanseffekter istället för som nu motsatsen. Vad man dessutom definitivt måste fundera på är om inte arbetslöshetsförsäkringen totalt sett bör betalas över skattsedeln och omfatta alla. Gärna, som flera partier har föreslagit, samordnat med sjukförsäkringen. Att som nu föra en politik som riskera att försämra konjunkturen kan väl ändå inte vara meningen?

Läs mer om