Bättre riksdagen röstar än folket
EU-kommissionär Margot Wallström pratade om Lissabonföredraget. Lissabonfördraget är ett långt dokument som inte passar för folkomröstning.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Hellre status quo än att gå in i något som känns oklart. Under ett seminarium på Fornsalen redogjorde EU-kommissionär Margot Wallström och EU-minister Cecilia Malmström (m) för hur arbetet ska fortgå.
Den osäkerhet som angetts som skäl till nejet, styrker också min uppfattning om att folkomröstning inte är rätt verktyg för att ta beslut om Lissabonfördraget.
Inte för att jag misstror den irländska befolkningen på något sätt. Utan för att det är fråga om ett dokument på flera hundra sidor.
Det är ytterst besvärligt för gemene man att ens skaffa sig en uppfattning om vad fördraget innebär. Däremot har vi folkvalda politiker i riksdagen, som enligt min mening är betydligt bättre skickade att ta ställning till fördraget.
Politikerförakt
Irland har hemsökts av en del skandaler de senaste åren och politikerföraktet är relativt utbrett. Kanske ville folket visa sitt missnöje genom att sänka fördraget.
Detta tyder i så fall på ett demokratiunderskott, som måste åtgärdas. Men, som Wallström poängterade, det ska inte ske i samband med fördragsdiskussionerna, utan som en parallell process.
Vad innebär då det här fördraget egentligen? Det är inte alldeles lätt för en lekman att avgöra. Om man får tro Malmström och Wallström är det fråga om ett fördrag som är bättre anpassat till det stora antalet medlemsstater som numera ingår i EU.
Det är också ett fördrag som involverar de nationella parlamenten i större utsträckning. Så långt låter det bra.
Efter seminariet är jag övertygad om två saker. Dels att jag inte vill folkomrösta om Lissabonfördraget, våra folkvalda kan bättre avgöra dess lämplighet.
Kommunicera mera
Dels att EU måste bli mer genomskinligt - dess företrädare måste kommunicera mer med medborgarna.
Så att vi medborgare förstår vad som sker, och inte bojkottar gemensamma projekt i ren protest mot politisk otillräcklighet.
Att människor känner sig delaktiga är ju en av demokratins grundprinciper och att EU blir så demokratiskt som möjligt bör verkligen bli en prioriterad parallellprocess till fördragsarbetet.