Behövs alla 71 ledamöter?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Kommunfullmäktige på Gotland består av 71 ledamöter, 36 från den borgerliga majoriteten och 35 i den rödgröna oppositionen.
Det är oftast samma ledamöter som äntrar talarstolen, många ledamöter har jag aldrig sett begära ordet. Betyder det då att de inte behövs?
Knappast. Kommunfullmäktige är inte bara en föreställning där det gäller att framträda, alla ledamöter har möjlighet att påverka inom sina partigrupper, där det största arbetet görs. Svårigheten för allmänheten/väljarna är att bedöma de olika ledamöternas insatser, om de flesta är anonyma och partiet uteslutande företräds av utvalda talespersoner blir fullmäktige just en anonym skara som många inte förstår vitsen med.
I dag behandlas två medborgarförslag med två helt olika krav: det enda kräver att antalet ledamöter i fullmäktige ska minskas, det andra att det ökas. Den ena motiveras med ekonomi, det andra med demokrati.
Att Gotland har 71 ledamöter istället för som minimiantalet enligt kommunallagen 61, motiveras med att Gotland kommun även har landstingsansvar. Det man skulle kunna spara är alltså tio ledamöters sammanträdesarvode, knappast några summor som kan användas till någon märkbar förstärkning av kärnverksamheten.
För att göra fullmäktige mer intressant och visa dess bredd och betydelse, skulle man kunna jobba upp kommunens hemsida med modell efter riksdagen. Var och en ledamot får en sida med en presentation med de frågor man brinner för och varför man jobbar politiskt. Sen är det upp till var och en hur mycket man vill använda sidan, man kan blogga eller inbjuda till dialog på olika sätt. Det skulle också öka intresset och vikten av personvalet till kommunfullmäktige vilket sätter press på partierna att lyssna på väljarna i högre utsträckning.