Belopp på likvärdig årsnivå

Gotland2008-02-01 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Två angelägna verksamheter för Gotland. Skillnaderna tycks väsenskilda med en kryssningskaj som huvudsakligen vänder sig mot internationella besökare och Gotlandsmusiken som mer är en lokal, möjligen nationell, angelägenhet. Dessutom såg vi i gårdagens GT att de presenterade penningbeloppen kan synas väsenskilda. Gotlandsmusiken talar om ett årligt tillskott på 2-3 miljoner kronor. Kryssningskajen beräknas kosta 135 miljoner kronor att bygga.
Jag dristar mig ändå till att påstå att på årsbasis är det likvärdiga belopp. Den investering som en kryssningskaj innebär måste nämligen räknas om till årskostnaden för att få en riktig jämförelse med Gotlandsmusiken.
Mot den bakgrunden tycker jag man med fog kan påstå att Gotlands kommun måste se till att båda verksamheterna får sina välbehövliga tillskott. Om vi inte satsar på en kryssningskaj går snart alla kryssningsfartyg Gotland förbi, med minskade intäkter såväl direkt till kommunen som till andra verksamheter. Och om vi inte satsar på livaktiga Gotlandsmusiken så går snart stora kulturella världen på Gotland till spillo. Båda verksamheterna har varit aktuella under många år, så egentligen har de också den likheten, att de inte borde medföra någon politisk blockstrid. Båda blocken har haft frågorna på sitt bord under sina maktperioder.
För att återgå till det rent siffermässiga så kan det vara svårt att se hur Gotlandsmusiken 2-3 miljoner i ökade driftbidrag kan jämställas med en kryssningskaj för 135 miljoner kronor. Då måste man veta att en investering som kryssningskajen avskrivs under en period på 50 år. Beräknade ränte- och amorteringskostnaderna tillsammans med driftkostnaderna hamnar då i storleksordningen 6-7 miljoner per år. Med 100000 kryssningsgäster - och det är ingen fantasisumma - ger det hamnavgifter för cirka 4 miljoner kronor. Kvar står alltså för Gotlands kommun att täcka ett årligt underskott på 2-3 miljoner. En närmast identisk summa med den som Gotlandsmusiken begär i ökat årligt driftsstöd.
Sedan måste man givetvis också se på vilka kringeffekter sådana investeringar ger. Det är mer svårberäknat men kanske blir det rent av till plusposter för båda. Ökade intäkter genom kryssningsgästernas konsumtion är väl tveklöst en sådan positiv faktor. Också Gotlandsmusikens verksamhet har positiva faktorer men mer svårdefinierade frånsett att den verksamhet som sker för skolan skulle leda till en kostnadsökning på utbildningsområdet om Gotlandsmusiken försvann.
Min slutsats av det här resonemanget blir att varken en kryssningskaj eller en livaktig Gotlandsmusik är alltför stora belastningar i Gotlands kommuns helhetsekonomi. Tvärtom är de i slutändan att se som klara tillgångar.
Läs mer om