Betonade samarbete för inflytande
Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
På lördagen präglades Almedalen av en tydlig dagen efter-stämning. Seminarierna var avklarade, de politiska utspelen gjorda.
Det märktes också på Reinfeldts anförande - han försökte inte ens förmedla några stora nyheter. Istället gjorde han sitt bästa för att fylla ut rollen som EU-ordförande och statsman.
Talet inleddes med en lång historielektion. Publiken fick höra statsministern resonera kring den svenska självbilden, hur man förknippat makt och inflytande med krig, landvinningar eller brandtal för fred och utveckling i tredje världen.
Men den bilden stämmer inte, slog han fast. I verkligheten har Sverige aldrig haft ett så stort inflytande i omvärlden som i dag. Och dagens makt och rikedom bygger på öppenhet och ett utbyte av idéer:
"Vi hade lärt att det inte var stormaktsdrömmar i krig eller isolationism som ledde till utveckling. Vi tror på kunskap, på kultur, på kompetens och det är det som utvecklar Sverige."
Budskapet var tydligt: Sverige behöver EU, det är genom samverkan med andra som Sverige kan utvecklas och få inflytande över stora politiska frågor.
Där har Reinfeldt självklart rätt. Bilden av vad som ger Sverige makt och inflytande måste uppdateras - även om talet hade vunnit på att skära ned på de historiska referenserna.
Den andra delen av talet ägnades främst åt klimatförändringarna och vinterns klimatmöte i Köpenhamn. Koldioxidskatter och utsläppshandel är viktiga medel för att minska på utsläppen. Men i EU finns många olika linjer i frågan. Det kommer att bli ett tufft jobb att hålla ihop unionen i förhandlingarna, varnade han:
"Vi ska vara ödmjuka. Vi ska minnas att med makt följer ansvar. Vi ska inte framställa oss som överlägsna. Det är inte vägen att vinna inflytande."
Delvis har Reinfeldt förstås rätt. Det är smart av Sverige att ge klimatbistånd till projekt i utvecklingsländer - så att man maximerar utsläppsminskningarna för varje satsad krona.
Men alltför mycket ödmjukhet kan vara skadlig. Om det finns ett område där Sverige med gott självförtroende kan leda övriga Europa så är det när det gäller miljö och klimat. Redan nu har regeringen fått kritik av miljörörelsen för att man är alltför passiv i förberedelserna inför Köpenhamnsmötet. Pragmatismen får inte gå så långt att den leder till minskade ambitioner för klimatet.