Billiga politiska poäng

Gotlandsmusikens framtid har debatterats flitigt den senaste tiden, inte minst på GT:s kultursidor. Här är det en av ensemblerna Sax on Four som spelar för en gotländsk skolklass. foto: GT arkiv/tommy söderlund

Gotlandsmusikens framtid har debatterats flitigt den senaste tiden, inte minst på GT:s kultursidor. Här är det en av ensemblerna Sax on Four som spelar för en gotländsk skolklass. foto: GT arkiv/tommy söderlund

Foto: Söderlund Tommy

Gotland2009-10-07 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Debattklimatet börjar hårdna och valåret närmar sig. Jag tänker bland annat på Björn Janssons genmäle och socialdemokraternas utspel om Gotlandsmusiken. Jag vidhåller att det känns som billiga politiska poäng som socialdemokraterna nu försöker ta genom att gå ut och lova extra pengar till Gotlandsmusiken veckan innan frågan ska behandlas på budgetberedningen. Men, det är klart i opposition är allt enklare och man behöver inte ta ansvar fullt ut.
I våras var vi politiskt eniga om uppdrag till Gotlandsmusiken att jobba med intäktsökning samtidigt som vi gav kultur- och fritidsnämnden uppdrag att öka kommunens bidrag till 2 miljoner. En enig kultur- och fritidsnämnd , alltså även s-ledamöterna, har deltagit i besluten om Gotlandsmusiken.
Vi var också i våras överens om att alla måste bidra på olika sätt för att balansera budgeten. Då tycker åtminstone jag att det bör gälla även musiken att se över vilka möjligheter som finns att bidra till finansieringen. Ingen vill att Gotlandsmusiken ska upphöra men minskar statens bidrag och kommunen har ett tufft ekonomiskt läge, måste vi även kunna diskutera musikens organisation. Personligen tror jag mycket på att utredningen om samordning av all scenkonst på Gotland, alltså en samordning av Gotlandsmusiken, länsteatern, Kulturskolan, dans med mera, kan vara ett sätt att få mer kultur för skattepengarna. Kreativa verksamheter/näringar som hittar kreativa möjligheter i samverkan!

Budgetberedning
Den här veckan har vi budgetberedning, det är då politikens ansvar att göra avvägningar om hur vi ska använda våra gemensamma skattepengar på bästa sätt för att skapa tillväxt, sysselsättning och välfärd. Utgångsläget efter kommunfullmäktiges beslut i juni var en nollbudget och vi hade då att parera ett underskott på 150 miljoner.
Det angreppssätt som vi då var överens om är:
- Alla verksamheter ska bidra till besparingarna, men barnen ska undantas så långt möjligt.
- Tillväxtskapande åtgärder skall långsiktigt prioriteras.
- Demografi och jämförelsetal skall vara styrande för budgetfördelning.
- Frivilliga verksamheter skall omprövas.
- Inga nya ambitions/kvalitetshöjande satsningar under 2010.
En viss ljusning finns nu i konjunkturen även om mycket är ovisst. De nya skatteprognoserna är lite mer positiva och Alliansregeringen har också beslutat om ytterligare statsbidrag för 2010 på 61 miljoner kronor. Det extra statsbidraget är engångspengar och ett välkommet tillskott för att få tid till omställningsarbetet som behöver göras för att klara en långsiktigt hållbar ekonomi.

Mat, varm eller kall?
En annan fråga som ska behandlas är framtida måltidsorganisation. Det som känns viktigt är att fokusera på kvalitet och och bra råvaror med tillagning från grunden för att undvika så mycket halvfabrikat som möjligt. Gotland är känt för bra livsmedel och mat och det är viktigt även i den mat som serveras inom skola, vård och omsorg. Jag vill gärna se fler privata entreprenörer inom måltidsverksamheten och är mycket tveksam till en storskalig organisation med kyld mat.

Rot ger jobb
Fler än någonsin bygger nu om sina fastigheter eller lägenheter tack vare Rot-avdraget. Ett bra sätt där regeringen stimulerar konsumtion samtidigt som många tjänster inom byggsektorn nu blivit helt vita. Bra tillväxtpolitik under ledning av Maud Olofssons näringsdepartement!
Läs mer om