Björn Jansson kastade sten i glashus
Mats-Ola Rödén var denna gång en mer ettrig motståndare till vindkraft än partikamraten Bror Lindahl. Bakom dessa två ses också Lars Thomsson (c) som har i det närmaste direkt motsatt åsikt till de två folkpartisterna i den här frågan. Foto: Tommy söderlund
Foto: Tommy Söderlund
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jo, det blev hela folkpartigruppen efter att bland andra Mats-Ola Rödén, med mitt sätt att se, hade svängt från det att han i egenskap av ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden (MSN) klubbade den nämndens beslut. Den uppfattningen redovisade också två av nämndsledamöterna i MSN. Men i voteringen fick också folkpartisterna med sig Yngve Andersson från kristdemokraterna. De fyra folkpartisterna och kristdemokraten förlorade voteringen med 65 röster mot 5 - en var frånvarande efter en akut privat situation.
I slutet av den nära en timme långa debatten gick Björn Jansson (s) upp för att grötmyndigt förklara att han egentligen inte tänkt gå upp i detta ärende som präglades av oenighet i Alliansen. På hans sida var partierna minsann helt eniga. Och detta gjorde han i ett ärende som några minuter innan hade föregåtts av detaljplanen för Snäcks camping. Där begärdes aldrig votering men likväl hade miljöpartisterna ett tilläggsyrkande om avslag av vissa delar. Ett avslag som inte gick igenom och där miljöpartisterna därför reserverade sig.
Så är det med enigheten i den nuvarande oppositionen och nog kan man därför med fog påstå att det slitna uttrycket om att kasta sten i glashus verkligen passade in på Björn Janssons agerande den här gången.
Att ta ett ärende om vindkraft, det må gälla plandetaljer eller något annat, igenom den kommunala beslutsprocessen utan att man kommer in på förhållandet mellan kärnkraft, vattenkraft och vindkraft tycks vara helt omöjligt. Och så var också fallet denna gång. Här talades om att vindkraftverk inte är miljövänligt och att det behövs minst lika stor reservkraft som den elkraft som ett vindkraftverk producerar. När Lars Thomsson (c) sade att energiutbytet för kärnkraft var i förhållandet 1 till 100, vilket alltså innebär att man får ut 100 gånger insatsen, så vill Bror Lindahl påstå att energiutbytet är 0, alltså att vindkraft inte tillför en enda positiv kilowattimme.
Mats-Ola Rödén ställde verkligen upp på de beskrivningar som vi vant oss vid att Bror Lindahl alltid framhåller, och i vilka han tidigare främst haft stöd av Nils Ronquist (kd). Nu var det Mats-Ola Rödén som talade om att vindkraft alltid kräver reservkraft och att ett vindkraftverk sannerligen inte fungerar utan annat energitillskott. Dessutom ville Mats-Ola Rödén först få ledamöterna att tro att vindkraft bara ger ungefär en femtedel av det som man uppger som dess kapacitet. Det är nämligen helt avgörande att det inte blåser vare sig för mycket eller för lite.
Det börjar närmast bli tröttsamt att höra hur illa det kan gå om det slutar att blåsa. Jag har tidigare kontrat med att det är ungefär som att säga att alla vattenreserver skulle bottenfrysa och vattenkraften därför slogs ut samtidigt i hela landet.
Brittis Benzler (v) hade ett argument som jag skall låna framöver när det gäller talet om att vindkraft behöver eltillskott: "Och kärnkraftverk går helt utan tillskott, de kanske äter gräs..."
Okej, det är överdrifter men där är det kärnkraftskramarna som har satt nivån.