Blir 2008 trist eller underbart?

Gotland2008-01-02 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Varje nyårsnatt blir jag lite sorgsen, nu försvinner året som gått och det kommer aldrig mer åter. Men efter en stund försvinner dysterheten och nyfiket funderar jag på vad nästa år har i sin påse.
2008 blir nog ett mellanår - i alla fall i samhällsdebatten. Så här när året nyss börjat är det svårt att sia om vilka skandalreportage Kalla Fakta, Uppdrag Granskning eller vad de nu heter bökar fram. Men om jag får önska så hoppas jag att de granskar kommunala småpåvar. De där som suttit för länge vid makten så att de blandar ihop sitt eget vardagsrum med kommunfullmäktigesalen.

Högerspöket
I riksdagen hoppas jag på spännande debatter. Visst, inte helt troligt - men vad är ett nyår till för om inte förhoppningar? Vore det inte lite spännande om Mona Sahlin tar bort högerspöket ur retoriken och berättar vad hon vill göra om hon vinner valet 2010? Eller om Fredrik Reinfeldt berättar i talarstolen vad han kommer att genomföra. I stället för att som en mp3-spelare på repeat berätta om alla besök han gjort runt om i landet.
Av regeringen förväntar jag mig stordåd. Att de slutar lista sina uppfyllda vallöften som barn skriver önskelistor. Att de istället berättar varför de beslutar som de gör och vad de vill göra i framtiden. Men det är nog en önskedröm. Det verkar som om de allra flesta politiker definierar sina egna gärningar gentemot någon annans istället för vad de gör för att förändra.

Kulturpolitik
Mest talande är en träff med kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i höstas. Hon sa - på fullaste allvar - att det enda som skiljer socialdemokratisk kulturpolitik från hennes var en procent av budgetanslagen. Visioner sa Bill, nej socialdemokrater sa Bull.
2008 är också året innan Sverige blir ordförandeland i EU. Och året innan Europaparlamentsvalet som hålls sommaren 2009. Förberedelserna i regeringskansliet för det förstnämnda är oändliga, redan nu talas det om dagordningar, vilka kommuner som vill ha besök under ordförandeskapet och vilka som ska bjudas in.
Inför Europaparlamentsvalet är det dock tyst som i skogen en vinternatt. Ironiskt nog så har EU-länderna precis skrivit under Lissabonfördraget som ger parlamentet mer makt och minskar ordförandelandets inflytande. Men de allra flesta är helt ointresserade av parlamentsvalet. Och det väljaren inte bryr sig om, struntar partierna i.

Skandaler
Skandaler hoppas jag kommer att vara lika frånvarande 2008 som de varit närvarande 2007. Det behövs inte fler moderater som betalt hemhjälpen svart. De grävande reportrarna behöver inte hitta en socialdemokrat till som låtit facket hitta lägenheter till barnen.
Med tillförsikt lämnade jag 2007. Det var inget toppår i samhällsdebatten - visionerna försvann och skandalerna trampade upp politikerföraktets stigar. 2008 kan bli ett mellanår till. Men det behöver inte bli långtråkigt eller trist. Det kan faktiskt bli alldeles underbart.
Läs mer om