Blottaren i Visby
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
De senaste dagarna har vi kunnat läsa flera notiser om barn och ungdomar som blivit utsatta för blottare i Visby.
Åtminstone vid ett tillfälle var blottaren klädd som ovan beskrivs. Det var inte sent på kvällen, det var inte mörkt. Det var inte på någon undanskymd plats utan mitt i ett bostadsområde i norra Visby.
Jag förstår att det inte går att anklaga någon för att antasta barn och unga utan att man i stort sett tar en gärningsman på bar gärning. Men jag är också säker på att de som möter en blottare har kvar denna bild på näthinnan för all tid och kan ge klara vittnesmål och signalement.
Det är på intet sätt förbjudet för män att gå i kjol och strumpbyxor, det är i detta sammanhang bara en beskrivning av hur just denne blottare var klädd.
Det finns de som skrattar lite överseende och tycker att blottare är lustiga och lite fåniga. Den som blir utsatt har förmodligen väldigt lätt att hålla sig för skratt.
Det har jag också när jag läser undersökningar som visar att grova våldsutövare inte sällan börjat sin bana just med att blotta sig. När det framkom att mannen som mördade Engla dömts till böter för blottning och även dömts för andra sexualbrott flera gånger, kom också debatten upp om myten om blottare som oförargliga.
Niklas Långström, docent vid Centrum för våldsprevention på Karolinska institutet, berättade i Dagens Nyheter den 17 april förra året att internationella studier funnit att minst 30 procent av dem som återfaller sedan de dömts för blottningsbrott begår allvarligare sexbrott, som inbegriper kroppskontakt, mot vuxna eller barn.
"Det är viktigt att man polisanmäler blottare. Inte i första hand för att de ska straffas utan för att polisen ska känna till dem. Det är också svårt för många att sluta blotta sig om de inte åker fast" sa han då.
Så sluta skratta och anmäl alla blottningsbrott och hjälp polisen att hitta gärningsmännen. Framför allt för barnens och de andra utsattas skull, men också för att se till att gärningsmännen får den hjälp de behöver.