Borgerlig svångrem på alla öns skolor

Gotland2008-02-19 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det drar ihop sig till årsmötessäsong runt om i de gotländska föreningarna och politiska grupperingarna. Också den socialdemokratiska gruppen i barn- och utbildningsnämnden har summerat det år som gått.
Dessvärre är det en hel del som skett under föregående år, som vi anser påverkar den kommunala skolan negativt.
Den process som den tidigare socialdemokratiska majoriteten och den borgerliga oppositionen var så rörande överens om -- Skola Gotland 2008, har i stort sett ställts på näsan av den nuvarande borgerliga majoriteten.

Tvingas stänga fler skolor
Gemensamt genomfördes processen ute i bygden, men vid beslutsbordet talade andra intressen. Att den borgerliga majoriteten fattade beslut utifrån aviserade friskoleansökningar var helt uppenbart.
När den borgerliga majoriteten sedan ställde sig oreserverat positiva till alla friskoleansökningar, var det ännu ett hårt slag mot Skola Gotland 2008.
Om alla friskolorna skulle starta och få det antal elever de tänkt sig, står vi med en skolorganisation som är betydligt mindre än den som det fanns så oerhört mycket synpunkter på under processens gång.
Vi talar om en kommunal gymnasieskola med två klasser per årskull, en grundskoleorganisation där ytterligare två skolor skulle få stänga igen. Detta är ett scenario som den borgerliga majoriteten inte tagit med under förra året, vilket är oansvarigt och gör hela skolorganisationen till ett dyrbart och riskabelt lotteri, som kan få oanade konsekvenser.
En annan källa till oro är den förhållandevis låga andelen pedagoger i förskoleverksamheten, där Gotland ligger sämre till än riket i stort.
Oppositionen har påtalat detta vid ett flertal tillfällen, men den borgerliga majoriteten agerar inte nämnvärt för att höja förskoleverksamhetens kvalité. Är det också här andra intressen som talar? En liten diskret förberedelse för vårdnadsbidraget, månntro?

Förskolan måste byggas ut
Över huvudtaget blir förskoleverksamheten styvmoderligt behandlad av den borgerliga majoriteten. En utbyggnad är verkligen av yttersta vikt.
Fler förskoleplatser och förskoletimmar behövs, inte minst för att stilla behovet för de barn som är på väg att flytta hit, men också för de som bor här nu och står i kö.
För att göra Gotland till en attraktiv inflyttningskommun bör vi stärka den strategiska pusselbit, som en god barnomsorg ändå är. Men icke, den borgerliga majoriteten agerar i det här avseendet dumsnålt, vilket hela Gotland troligen kommer att få betala dyrt för.
Överlag har samarbetsklimatet försämrats i barn- och utbildningsnämnden under året. Nämndens ordförande Lena Celion (m) har dragit åt svångremmen i oförklarliga avseenden och lyhördheten har från hennes sida varit minimal.
Flirtandet med privata intressenter tycks alltid väga tyngre än kvalité och god regional spridning.
Att det första året i opposition skulle bli tungt är sannolikt ingen förvånad över, men en försämring så till den milda grad var faktiskt inte väntat.
Läs mer om