Bra besked av Mona Sahlin
Återigen finns det anledning att beundra Mona Sahlin. Hon säger klart att det inte skall byggas fler kärnreaktorer.
Foto: Peter Arwidi / SCANPIX /
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Inför folkomröstningen 1980 kunde inte socialdemokratin ta klar ställning för eller emot kärnkraft. Det blev den fega Linje 2, "avveckling med förnuft", nog så förhånad från de trosvissa på båda sidor. Men bekväm för oss som inte heller visste säkert.
Nu vet vi. Tekniken är utvecklad. Vi vet att det finns stora möjligheter att spara energi med effektivisering, i industrin till exempel. Vindkraft och nya anläggningar för solenergi byggs överallt.
Mycket dyr kärnkraft
Kärnkraftsförespråkarna pekar gärna på Finland. Där byggs ett nytt kärnkraftverk. Kostnaderna lär ligga kring 30 miljarder kronor. Det kan vara värt att fundera på för dem som tycker det är så dyrt att bygga ut vindkraften. Om staten vill satsa på Gotland, finns inget bättre förslag än den där kabeln till fastlandet som gör det möjligt att fortsätta bygga ut vindkraften. Det ger både många arbetstillfällen och ren el. Lätt att ta bort igen, inget avfall.
Det är inte enkelt att regera i koalition, inte ens om man kallar sig Alliansen. De tre små partierna fruktar att uppslukas av det stora, moderaterna. Så nu söker de, nästan desperat, röstvinnande frågor. Kristdemokraterna gör helomvändning och börjar tala för kärnkraft. Det finns en hel del väljare som inte är beredda att ändra sin livsstil det allra minsta. De kan kanske lockas. Men vad säger de många kristna väljarna, de som vill ha "varsam förvaltning av Guds skapelse"?
Folkpartiet satsar på militären. Alltid kan man väl dra rysskräcken ett varv till. Ryssland beter sig som varje stormakt, hutar åt små stater i sin omgivning. Det som USA ständigt sysslar med. För riksdagsman Rolf K Nilsson är det anledning att rusta upp Sverige igen.
Liksom Jan Björklund tror han att Sverige kan ha en krigsmakt som direkt skall kunna möta anfall från en stormakt. För en gammal fredsaktivist som mig känns det bra med en moderat försvarsminister som sägs ha varit vapenvägrare. Han tycks kunna tänka i nya banor.
Ingen militär på Gotland
Nilsson vill förståss ha militära förband på Gotland igen. Den modellen är körd! Inför nedläggningen av P18 var vi många som arbetade för fortsatt militär utbildning på Gotland. Numera handlar det om beredskap för insatser, både här hemma och i oroshärdar utomlands. Vi visste att Gotland hade mycket goda förutsättningar för den utbildningen. Som jag upplevde det, var det helt enkelt andra orter med starkare politiker som fick behålla sina regementen.
Nu är det för sent att komma igen. Det gamla P18 byggs ut till en helt ny stadsdel. Där samlas kommunens administration, lättillgänglig för alla. Där kommer att växa upp skolor och vårdinrättningar också. Militären är inte längre en ryggrad för vår arbetsmarknad. Ingen vet hur lågkonjunkturen slår, men hittills har vi klarat det.
Inte kanoner och taggtråd igen
Kört är det också för Nilssons rysskräck. Gotland är inte längre Västvärldens yttersta utpost mot sovjetkommunismen. Gotland vill bygga förtroendefulla kontakter också med Ryssland. Vår ö ligger bra till för konferenser och möten. Det är framtiden! Inte kanoner och taggtråd igen.
Om de fyra regeringspartierna vill gå till val med nödtorftigt uppfräschade gamla idéer, då ligger det bra till för rödgrön valvinst.