Bra föräldraförsäkring ger Sverige fler barn
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Därför kunde man ju så smått hoppas på att småbarnsföräldrar skulle gynnas, att deras föräldraledighet inte skulle vara någon black om foten.
Att de istället uppmuntras för att de tar det stora steget och bildar familj, och på sitt sätt bidrar till samhällets fortlevnad. Så är dessvärre inte fallet.
Dagens Medicin uppmärksammar problemet i en artikel 6/2-08. Där beskrivs hur en föräldraledig sjuksköterska helt uppenbart lönediskrimineras på grund av uttagen föräldraledighet.
Uteblivna löneökningen
Hon gjorde en anmälan till Jämo och fick rätt. Förutom den uteblivna löneökningen tillerkändes hon kompensation för den kränkning hon utsatts för. Skall det behöva gå så här långt?
Skall man behöva anmäla sin arbetsgivare till Jämo för att slippa bli ovärdigt behandlad på sin arbetsplats?
Att det förekommer i sjukvården är dessutom dubbelt olyckligt. Inom sjukvården finns många bristyrken. Därför är det vikigt med nöjda och motiverade medarbetare. Löneutvecklingen i denna sektor släpar på många håll i landet redan kraftigt efter jämfört med andra yrken.
Sedan 1/7-06 ingår det i föräldraledighetslagen ett förbud mot att missgynna föräldralediga. Som exempel kan nämnas att ens löneutveckling skall hålla takten under föräldraledigheten. Man gör då en uppskattning av den löneutveckling den anställde hade haft om han/hon inte varit föräldraledig. Det låter väl bra? Ändå är det så lockande för vissa arbetsgivare att slingra sig!
När det gäller andra förändringar på arbetsplatsen, som omplaceringar eller utbildningar, eller för all del uppsägningar, är det betydligt enklare att missgynna den föräldralediga, bara man på papperet kan visa upp att det inte har med själva graviditeten att göra.
Man tillskapar helt enkelt regler som ställer den föräldralediga utanför. Är det här verkligen en modern arbetslagstiftning? Hur kommer det sig att barn är så enormt önskvärda i vårt samhälle, men omvårdnaden av dessa efterlängtade barn får så många arbetsgivare att se rött?
Föräldraskap med yrkesarbete
Sverige ligger fortfarande bra till i barnafödandetoppen, men det är ingenting att ta för givet.
Trots en än så länge fantastisk föräldraförsäkring, riskerar vi att hamna i ett läge där barnafödandet till viss del avstannar för att människor är rädda att förlora sin försörjning när de skaffar barn.
Det är dags för en ordentlig diskussion mellan arbetsmarknadens parter. Tanken med nuvarande föräldraledighetslagstiftning ser bra ut på papperet, men Sverige behöver ett bättre skydd åt alla mammor och pappor.
Sverige behöver fler barn, men då krävs att deras föräldrar känner sig trygga på jobbet. Det måste gå att lätt kombinera föräldraskap med yrkesarbete!