Bra mat är framtiden
Peter Eriksson, miljöpartiet, gillar Gotlandsproducerat. Han vill satsa mer på god mat med närproducerade råvaror.
Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I Stockholm har nyligen en stor skandal rullats upp gällande upphandlingen av mat till sjukhus i Stockholm, en upphandling som gör att alla patienter får plastförpackad mat som måste köras i mikrovågsugnen.
På Gotland är det välkänt vad maten betyder för hälsan och hur viktigt det är med lokalt producerad mat, både för att behålla landskapet och miljön, men också för jobben.
Peter Eriksson lyfte också fram Gotland som ett bra exempel där man kan hitta mycket lokalproducerad mat i alla affärer. Goda Gotland har varit väldigt effektiva i att marknadsföra gotländska kvalitetsprodukter och uppmuntra gotländska företagare att fortsätta arbetet.
Miljöpartiet vill göra flera satsningar på den svenska matkulturen och inte bara som jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) säga att Sverige ska bli världens bästa matland utan att fylla politiken med innehåll.
Skolmaten vill miljöpartiet ska prioriteras högre, liksom maten på sjukhus och äldreboenden. Den ska vara god, näringsrik och aptitlig, den ska inte bara fylla ut magen. Fetma och ätstörningar är två stora problem som vi kan motverka genom att skapa positiva matarenor med nyttig mat.
Miljöpartiet vill kompetensutveckla måltidspersonalen och ta bort alla onödiga tillsatser i skolmaten, sänka momsen på ekologisk mat och stoppa centraliseringen av skolkök.
Maten är ett viktigt område, som vi allt för ofta glömmer bort, både för oss själva och för andra. Men det är så sant som det är sagt: äta bör man, annars dör man. Och ju bättre vi äter, desto bättre mår våra kroppar.
Miljöpartiet behövs i regeringen efter valet 2010. Miljöpartisterna är briljanta på att driva igenom nytänkande, enkla förslag som gör världen lite bättre.