Bredare vägar tillbaka
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Många överord
Men samtidigt måste det konstateras att oppositionen genom sin onyanserade och med mängder av överord kryddade kritik skjuter långt över målet. För någon "brutal ekonomisk politik" är det inte regeringen för.
Och det är heller inte en politik där det "ska löna sig att vara rik och kosta att vara fattig". Om man inte med detta avser de låg- och medelinkomsttagare samt de tidigare arbetslösa eller sjuka som ju är de främsta vinnarna.
Det kan nämligen starkt ifrågasättas om det var nödvändigt att ge sig på införandet av ytterligare karensdagar i arbetslöshetsförsäkringen, från fem till sju. En åtgärd som bara sparar drygt 100 miljoner kronor. Eller de så kraftigt skärpa reglerna för deltidsarbetslösa. Sex års, eller i vissa fall till och med 18 års, deltidsarbetslöshet är självklart orimligt. En omställning på bara åtta månader som nu blir fallet är det dock också.
Tillbaka i arbete
Till det starkaste i budgeten hör tveklöst de ambitiösa åtgärderna för att få fler sjukskrivna tillbaka i arbete. Det handlar om allt från utvecklad företagshälsovård, rehabiliteringsgaranti och lägre kostnader vid anställning av långtidssjukskrivna till att öka drivkrafterna för den enskilde och bättre samordna resurserna hos Försäkringskassan och AMS.
Finansminister Anders Borg förtjänar verkligen epitetet "siffernisse". Han är så gott som alltid först och främst kamrer och sedan politiker. Dock inte när han talade om de enskilda individer bakom alla positiva siffror som kunnat gå från utanförskap till arbete. Då var det lite av den "gode familjefadern" över honom, sidor som han också stundtals visade i Almedalen i somras.
Det är ett närmande till politiken som mer borde prägla såväl regeringen som finansdepartementet. Det blir annars så lätt makroperspektivet, där tusentals människor och miljoner kronor flyttas från den ena kolumnen till den andra som leder resonemangen.
Totalt sett och för det stora flertalet är det helt rätt att skapa ökade drivkrafter att komma från utanförskap till arbete. I ett enskilt fall kan detta dock vara omöjligt och regeringens åtgärder bara framstå en spark på den som redan ligger. Det får aldrig glömmas bort bakom alla fagra tal.