Bussiga kortet ska självklart vara kvar på hela Gotland!
Bussiga kortet är en fantastiskt bra reform, som vi socialdemokrater införde och den skall absolut vara kvar även i Visby, skriver Tommy Gardell (s). Även ledaren tar upp Bussiga kortets framtid.
Foto: Tommy Söderlund
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Håkan Ericsson borde kolla fakta innan han delar ut sina svingar. Ingen har vad jag vet fört fram någon kritik mot Bussiga kortet på landsbygden. Inte ens från borgerligt håll har jag hört något om att Bussiga kortet skall tas bort på landsbygden.
Problemen i Visby
De problem vi ser är i Visby och dem vill tekniska nämnden försöka lösa. Kommunledningen har hittills inte brytt sig om de problem som finns, utan de har väl tyckt att det får tekniska nämnden lösa. Från oppositionen (s, v och mp) ställde vi upp på den begäran de borgerliga i tekniska nämnden ställde till kommunledningen, att tillskjuta mer pengar till ökade kostnaderna för Bussiga kortet i Visby.
Kjell Skalbergs borgerliga grupp ville även att det skulle framgå, att fick tekniska nämnden inga extrapengar, så ville de ta bort Bussiga kortet i Visby. En form av påtryckning på kommunledningen som vi inte gick emot. Vi är ju trots allt i opposition och om Kjell Skalberg ansåg detta var ett sätt att få loss pengar till Bussiga kortet, så varför inte.
Från oppositionen var vi dock tydliga vid nämnsammanträdet med att vi inte tänker gå med på att Bussiga kortet tas bort. Detta sa jag även vid presskonferensen, men det var väl inte så intressant att skriva, om antar jag.
Stökigt och stimmigt
Problemen med Bussiga kortet i Visby är att det på vissa turer och mellan vissa hållplatser åker så många ungdomar att bussarna blir fulla. Ungdomar väljer att ta bussen mellan två hållplatser istället för att promenera, som man tidigare gjort.
Det blir stökigt och stimmigt på bussen och betalande resenärer väljer då att inte åka buss. Att åka två hållplatser från skolan bara för att köpa godis i kiosken är vad jag kallar för okynnesåkande. Ungdomarna skulle må bättre av att promenera och då ge plats för äldre betalande resenärer.
Nu tappar tekniska nämnden biljettintäkter när färre betalande åker och tvingas sätta in extrabussar för att klara anstormningen av ungdomar som vill åka. Samtidigt har kostnaderna ökat sedan Bussiga kortet infördes 2004 och ingen kompensation har getts till tekniska nämnden. 10 000 kort har delats ut till de gotländska ungdomarna.
Kommunledningen hukar och tycker att detta får väl tekniska nämnden lösa. Det kostar redan idag uppemot två miljoner kronor mer än när Bussiga kortet infördes och det kommer att kosta ytterligare några miljoner att lösa problemen med Bussiga kortet i Visby. Min uppfattning är att Bussiga kortet skall vara kvar även i Visby, men att kommunledningen har ett ansvar för att se till att resurser ges, så att de problem som finns löses på ett bra sätt.
Jag skulle ha uppskattat om Björn Janssons (s) självklara besked om att Bussiga kortet skall vara kvar, hade innehållit, att han även var beredd att ställa krav på kommunledningen att de tillskjuter pengar för att lösa problemen.
Kvar även i Visby
Bussiga kortet är en fantastiskt bra reform, som vi socialdemokrater införde och den skall absolut vara kvar även i Visby. Vi kan dock inte, som kommunledningen gör, huka för de problem som uppstått med Bussiga kortet i Visby och hoppas på att tekniska nämnden fixar detta på något listigt sätt.
Till exempel genom att ta några miljoner kronor från något annat som underhåll av gator, vägar, badstränder eller snöröjning, eller städning av innerstan på sommaren, eller kollektivtrafiken, tja välj själva.