Bygg bostäder på södra Hällarna
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Mänsklig civilisation tycks betyda att bygga städer. I Gamla Testamentet, från 3000 år tillbaka, bor man i "städer". Naturligtvis små och obetydliga med vårt sätt att tänka. De flesta människor bodde på ren landsbygd. Men det var inte där utvecklingen skedde. Nya tankar, nya sätt att leva utvecklades i städer.
Förorterna i våra jättestäder
Ändå finns det så många nackdelar med städer. Vi ryser när vi läser om osnyggheten och stanken i medeltida städer. Eller trångboddheten, de ohygieniska förhållandena i 1800-talets städer. Där människor bor tätt sprids sjukdomar lätt. Man har nästan aldrig klarat att organisera vatten och avlopp i städer. Förortsområdena i vår världs jättestäder är förfärliga.
Häromdagen hörde jag en intressant fördragshållare, Patrik Grahn, tala om naturens betydelse för människans hälsa. Det finns så många anledningar till att vår art mår bäst i grön natur. Vår hjärna har svårt att sortera bort de alltför många intryck som ständigt bombarderar oss i en stadsmiljö. Vi blir stressade och okoncentrerade.
Utsikt mot en vacker park
Han hade många exempel. På ett sjukhus fann man att patienter på en avdelning återhämtade sig mycket snabbare och mådde bättre efter en galloperation än de som låg på en annan avdelning. Det befanns att på den förra hade man utsikt mot en vacker park, på den andra mot en tegelmur. "Så vårt sjukhus har så vacker utsikt så det behövs egentligen inte...", viskade den som satt bredvid mig.
Det är likadant med barnen. Man har jämfört ett grönområde och en lekplats på innergård. Barnen rör sig mer i den öppna naturen. De blir mer påhittiga. Det är roligt att gå till en lekplats ibland och gunga och åka rutschkana. Men man tröttnar snart på det färdiga. I naturområdet utsätts de också mindre för solens skadliga strålar. Bestämt bör de minstas sandlådor inte ligga öppet mitt i solen.
Hur skall man då bygga i Visby? Det är en liten stad. Vi har råd att bevara grönområden som Krookska dungen och Skolbetningen mitt i bebyggelsen. Eller det stora fältet söder om Visborgsstaden, där P18:s bassar förr övade. Gravarna är en oskattbar tillgång som våra förfäder oförtänkt lämnade kvar åt oss. Att gå stigen från Norderport längs muren ner till havet, det är en tidlös upplevelse av natur och kultur i samverkan.
Jag vill bo på södra Hällarna
Däremot förstår jag inte dem som vill förhindra bostadsbyggande på Södra hällarna. Ett område som har allt. Nära till centrum av stan, särskilt nu när Visborgsstan blir ett nytt centrum. Havsutsikt. Jag skulle gärna själv bo så. Då kan jag väl inte missunna andra att göra det. Det blir mycket strövområde kvar innan man når Kneippbyn.
Politiker skall lyssna på folket. Och de skall tänka själva. Det går aldrig att tillfredsställa alla motstridiga intressen i en befolkning. Låt bara inte de mest högljudda vinna!