Det går att laga trasiga familjer

Johan Malmros

Johan Malmros

Foto: Felix Wedjesjö

Gotland2023-11-09 05:25
Detta är en ledarkrönika. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

C-PERSPEKTIV

Att flytta in i sin första egna bostad är ett av de största stegen mot vuxenlivet. Tyvärr fråntas många gotländska unga vuxna den möjligheten, och tvingas bo kvar hemma. 

Den som vill flytta till Gotland märker också snabbt att det inte är helt enkelt att ordna boende, och exemplen där nya gotlänningar tvingats överge gotlandsdrömmen är tyvärr många.

Centerpartiet har tagit flera konkreta initiativ för ökat byggandet. I en motion till regionfullmäktige föreslår vi att man inventerar vilken byggbar mark som finns i Region Gotlands ägo och ser till att den kommer ut på marknaden, så att det kan bli hyresrätter, bostadsrätter eller villor byggda. 

I en annan motion föreslår vi att man genom markanvisningar ser till att det byggs minst två trygghetsboenden för äldre i Visby och två utanför Visby. Bostadsbristen för äldre som vill flytta till ett mindre, anpassat boende kommer att bli stor de kommande åren om inget görs. 

Slutligen har vi lämnat in en motion om att bygga ungdomsbostäder på Sudret, på Fårö och på Östergarnslandet. Det här är delar av Gotland där det på grund av höga bostadspriser är extra svårt för unga att etablera sig.

Det sprids mycket desinformation just nu, både i Sverige och om Sverige. Bland annat handlar det om att svensk socialtjänst omhändertar barn utan rättsligt stöd. 

Som ledamot i socialnämnden har jag kunnat se på nära håll hur man jobbar med barn som lever i familjer med problem. De senaste åren har man alltmer anammat ett förhållningssätt som innebär att man väldigt lösningsfokuserat bygger på sådant i familjen och familjens nätverk som fungerar bra. 

Man bygger upp en tillit, men även en förståelse för att det alltid måste vara barnets bästa som ska gå i första hand. Med tillit blir det lättare för familjen att öppna upp och ta emot hjälp. Det här arbetssättet fungerar extra bra om socialtjänsten kommer in i ett tidigt skede. Därför är det viktigt att skolan, vården och även privatpersoner orosanmäler till socialtjänsten om de märker att något inte står rätt till. 

Genom att göra insatser i ett tidigt skede går det mer ofta än tidigare att undvika en placering av barnet. Det går att laga trasiga familjer. I de fall man ändå hamnar i att en placering är bästa lösningen så finns det numera en större förståelse och samarbetsvilja hos familjen, vilket gör det mindre uppslitande hos alla inblandade, inte minst barnet.

Jag är stolt över det professionella och rättssäkra sätt som socialtjänsten på Gotland tar sig an svåra ärenden där barn far illa. Alla barn som växer upp på Gotland förtjänar det bästa.